Egyetem

Lakásotthonból került az SZTE-re

Lakásotthonból került az SZTE-re

2021. július 20., kedd
Lakásotthonból került az SZTE-re

Bencze Alex, az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karának elsőéves hallgatója hat évvel ezelőtt Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató bácsalmási lakásotthonába. Utógondozottként jelenleg is ott él. Korábban testvéreivel együtt nevelőszülők gondozták, igazi szülei már gyermekkorában lemondtak róluk. Alex a megpróbáltatások ellenére a sikeres élet mellett döntött.Az SZTEinfo írt róla.

A bácsalmási lakásotthonban először a roma származású fiú kognitív képességeire figyeltek fel a nevelők, akik ezt követően a helyi Hunyadi János Gimnáziumba irányították őt, ahol négy évvel később Alex példás eredménnyel érettségizett. Nemcsak az intézmény tanárai, hanem annak igazgatója is megkedvelte és gondolkodás nélkül karolta fel a gyermekvédelmi gondozásban élő fiatalt azért, hogy a rajta ejtett sebek mielőbb begyógyulhassanak. Ebben nagy szerepet játszott a sport is. Alex versenyszerűen kézilabdázik a Bácsalmási PVSE-ben. Elmondása szerint a sport nem csupán alázatra és kitartásra nevelte, hanem arra is ösztönözte, hogy továbbtanuljon. Egy korábbi sérülése miatt azonban le kellett mondania arról, hogy a Testnevelési Egyetemet választja.

A jog nagyon érdekelt, viszont túl száraznak bizonyult. Így esett a választásom végül az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karra, ahol egy évvel ezelőtt ápolóként kezdtem meg tanulmányaimat. Az oklevél megszerzését követően szeretnék még egy egyéves képzésen is részt venni, majd főállásban a Terrorelhárítási Központ (TEK) egészségügyi csapatának tagja lenni.

– kezdte gondolatait Bencze Alex. A korát meghazudtoló bölcsességgel rendelkező fiatalnak egy célja van: olyan hivatást űzni, ami örömet okoz és biztos anyagi hátteret nyújt. A politikai életben is jártas. Alpolgármestere és egyben képviselője a bácsalmási Városi Ifjúsági Önkormányzatnak, emellett hasznos programok lelkes szervezője. Szabadidejében fest és verseket ír, előbbi hobbijának köszönhetően nemrégiben különdíjas lett a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató „10-esre fel” néven futó, születésnapi pályázatán.

– Sokszor megtapasztaltam, hogy az emberek többsége hovatartozás alapján különbözteti meg a másikat, szerencsére engem egyetlen egyszer sem érte atrocitás azért, mert roma vagyok és gyermekvédelmi gondoskodásban élek. Véleményem szerint a kisebbségben élőkön belül is van különbség, a gond viszont az, hogy ezeket a közösségeket a társadalom tagjai egy kalap alá veszik – emelte ki Alex.

Nem csak ezt tartja óriási problémának, hanem azt is, hogy a fiatalok többsége a mának él és nem tűz ki hosszútávú célokat maga elé. Alexnek a Szent Ágota munkatársai nyújtottak támaszt. Bár nehezen illeszkedett be a lakásotthon életébe, mindenben támogatták. Segítettek neki megtalálni az egyensúlyt a hétköznapokban és a való életben. Ennek köszönhető, hogy pontosan tudja, hogy hol szeretne tartani öt év múlva és ezért végtelenül hálás is.

A szervezet mellett Alexnek az SZTE-ETSZK oktatók és a vele egy szakon tanuló csoporttársak is hasonlóan biztonságos közeget nyújtanak. A roma származású fiú nem érzi magát megkülönböztetve, elégedett a magas szintű oktatással és örül, hogy az egyetem ugródeszkát biztosít számára a továbbtanuláshoz.

A múltat soha nem fogom tudni elengedni, megszokni és megérteni, ám anélkül nem lennék ma az, aki vagyok. Azt hiszem éppen ez az, ami éltet, motivál, és visz előre

– zárta gondolatait az SZTE hallgatója.

(SZTEinfo)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.