/
KÉPGALÉRIA!

Keleti varázs és lótusz ünnep a Füvészkertben

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hétvégén XIV. alkalommal kerül megrendezésre a szegedi Füvészkertben a Lótusznapok, mely évről-évre a tóban megújuló indiai lótusz virágzását ünnepli.

A lótusz szegedi megtelepedése Győrffy István nevéhez fűződik, ő volt, aki 1932-ben egyik gyűjtőútja során az óföldeáki Návay-kastélyban rátalált a növényre. Az első tövek lovaskocsin érkeztek a Füvészkertbe. Betelepítése óta a növény folyamatosan jelen van a tóban, mára szinte az egész tó vízfelületét birtokolja és Közép-Európa legnagyobb, szabadtéri indiai lótusz állományává fejlődött.

Szombaton a lótuszok lenyűgöző látványa mellett számos program várta az indiai kultúra kedvelőit, igazi távol-keleti hangulat részesei lehettünk. Az idei év újdonságaként Korea kultúrája és művészete is bemutatkozott. Az érdeklődők megismerkedhetek a tradicionális koreai zenével, tánccal és ruhaviselettel. A lótuszos tó partján koreai teaszertartásba is bepillantást nyerhettünk. A növények szerelmesei a Lótusz túrán ismerkedhettek meg Ázsia növényvilágával.

De aki ma nem jutott ki a Füvészkertbe, ne csüggedjen a botanikus kert vasárnap is várja az érdeklődőket.

Részletes program

Fotó: Sándor Judit

Előző sztori

Salim Omar ötödik tekvandóban

Következő sztori

Megvan az első magyar aranyérem-ez történt Tokióban szombaton