Kultúra

Idén is Lótusznapok a Füvészkertben!

Idén is Lótusznapok a Füvészkertben!

2021. július 22., csütörtök
Idén is Lótusznapok a Füvészkertben!

Ázsiai zenei különlegességek, jóga, harcművészet, hennafestés, origamikiállítás – többek között ezekkel a programokkal várják az érdeklődőket a 14. Lótusznapokon Szegeden, az SZTE Füvészkertjében. A július 24–25 között megrendezett esemény középpontjában továbbra is az indiai lótuszvirág áll, amely az év ezen szakaszában látható teljes pompájában.

Főszerepben Ázsia

A távol-keleti hangulatot idéző, kétnapos esemény nemcsak az indiai kultúra iránt érdeklődőket célozza meg, hanem betekintést enged a koreai, a kínai és a japán világ hagyományaiba is. A kellemes légkört tehetséges művészek és előadók garantálják, akik távol-keleti hangszereken különböző, meditációra és relaxálásra alkalmas zenéket játszanak, és érdekes témákat ismertetnek. Emellett egyedi, ínycsiklandó ételeket és finom italokat is megkóstolhatnak a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjébe érkezők.

A rendezvényen központi szerepet kap a jóga és a harcművészet, de hennafestésre is sor kerül. A virágok szerelmesei egy különleges séta keretében ismerkedhetnek meg az ázsiai, azon belül is a japán növényvilággal. A Magyar Origami Kör jóvoltából a rózsakert egy origamikiállításnak és egy kézműves saroknak is otthont ad. A TAIKO Hungary Dobcsoport előadásában pedig eredeti, gyönyörű hangzású japán dobokon tradicionális darabokat hallhat majd a közönség.

Az idei újdonság: Korea

Az intézményvezető elmondta: az idei év újdonsága, hogy a Han You Alapítvány jóvoltából Korea kultúrája és művészete is bemutatkozik az eseményen. Tradicionális koreai zenék, táncok és népviselet fogadja majd az érdeklődőket, akik a teaházban egy igazi, koreai teaszertartásba is bepillantást nyerhetnek. A kínai kultúra szerelmeseinek a Konfuciusz Intézet standját ajánlják a szervezők, ahol a kalligráfiát, a kínai teázást mint szokást, valamint a tai chi, chi kung, mediball és kung fu rejtelmeit ismerhetik meg a vendégek.

Szórakozás indiai-módra

Az indiai kultúra iránt rajongók a Kirtan Jam mantrakoncertjét, Lantos Zoltán virtuóz hegedűkoncertjét és a Raga Fusion előadását élvezhetik. Virágh Balázs előadásában a Pakhawaj tradíció elevenedik meg a színpadon. A templomi táncokat Túri Virág és a Parvati, valamint a Kala Sangam tánccsoport mutatja be. Báron Katalin könyvbemutatóján pedig a résztvevők választ kaphatnak arra kérdésre, hogy pontosan milyen ország India.

„Június 24–25 között látogatóink megcsodálhatják a gyönyörű, rózsaszín lótuszvirággal beborított tavat, amely a Japánkertben terül el, és meghatározó részét képezi a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének. Az indiai növény kétségkívül csodálatos látványt nyújt majd, hiszen az év ezen szakaszában látható csak teljes pompájában. Nem hiába választottuk több mint egy évtizeddel ezelőtt a rendezvény névadójának. Az élményt tovább fokozhatja a tó mellett elterülő teaház, ahol különleges ízvilágú frissítőkkel hűsíthetik magukat az érdeklődők. Vendégeinket egész hétvégén szívesen látjuk távol-keleti viseletben, valamint arra biztatunk mindenkit, hogy ha teheti, az eseményre pléddel felszerelkezve érkezzen, hogy a tűző nap ellenére, az árnyas fák alatt letelepedve gondtalanul élvezhesse a programokat” – emelte ki Németh Anikó, a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének igazgatója.

SZTE Sajtó

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.