Politika

Háromszoros áron cseréli ki az ajtókat az IKV - állítja az ellenzék

Háromszoros áron cseréli ki az ajtókat az IKV - állítja az ellenzék

2021. július 13., kedd
Háromszoros áron cseréli ki az ajtókat az IKV - állítja az ellenzék

A piaci árnál jóval többért, több mint háromszoros áron cserél ki az ajtókat és nyílászárókat az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. - állítja az ellenzék egyik képviselője. Chovanecz Kata (Fidesz) hetek óta nyomoz az ügyben.

A múlt héten jelent meg egy poszt a képviselő Facebook-oldalán, melyben arról ír, hogy a cég 522 ezer forintot cserélt ki egy erkélyajtót, azonban 160 ezer forintért is meg lehetett volna ezt tenni. A munkadíjnak pedig 20-25 ezer forintnak kellene lennie, a cégnél azonban ez is 388 ezer forint volt.

Megkerestük a képviselőt, hogy részletesebben is beszámolhassunk az esetről.

Az elejétől gyanús

A képviselőnek a beszerzés és beruházás már kezdettől fogva gyanús volt - mondta. 2020 októberében terjesztették be a Pénzügyi- és Vagyongazdálkodási Bizottság elé, hogy

a cég 25 millió forintot költene nyílászárókra, azonban nem fogalmazták meg, hogy pontosan mennyi nyílászáróról is van szó. A Bizottság rákérdezett, mire az IKV Zrt. képviselője nem tudott válaszolni

- magyarázza a képviselő. Chovanecz Kata szerint a Bizottságnak rendkívül kevés ideje állt a rendelkezésére, hogy az előterjesztésről döntsenek, valamilyen oknál fogva "nagy nyomás alatt álltak". Végül elfogadták, de nem a vállalkozási szerződésre mondtak ezzel igent, hanem a Lakásalapból történő keret felhasználására - emelte ki.

A fideszes képviselő bár nem szavazhatott az ülésen, önkormányzati képviselőként részt vehetett rajta. Már ekkor hiányosnak tartotta az előterjesztést, ezért vizsgálódni kezdett. Kikérte az önkormányzati cégtől és az önkormányzattól az adatokat, igaz, ez egy rendkívül lassú folyamat volt elmondása szerint. A dokumentumok alapján pedig a következő ellentmondásokra figyelt fel:

  • A 84 darab elfogadott nyílászáróból 67-et építettek be, melyeknek a költsége nem érte el a 25 milliót,
  • A 7 benyújtott kivitelezői pályázat közül 6 lett érvénytelen, a nyertes pedig a Dél-Plast Zrt. volt – nem először.

Chovanecz Kata számára egyre kevésbé stimmelt az ügy, de a céggel folytatott levelezésből az is kiderült, hogy az IKV is belső vizsgálatot indított.

Ezután a képviselő megnézte az elkészített ablakokat és nyílászárókat.

,,Általában elmondható, hogy a nyílászárók beszerzési ára, a mennyiségi kedvezményekkel együtt (ez 40%-os árengedményt jelent a beszerzési árból) annyi, mint amennyit nekem ajánlottak magánszemélyként vállalkozók. Jelentős eltéréseket a munkadíjban találtam: az általánosan 25 és 50 ezer forint között vállalt beépítéseket 350-400 ezer forintért csinálták meg az IKV Zrt.-nél."

- mondta.

Akadt olyan vállalkozó, aki magánszemélyként azt javasolta a képviselőnek, hogy ne műanyag, hanem fémajtót építtessen be. Chovanecz megállapításai szerint pedig magánszemélyként valóban egy minőségibb, biztonságosabb ajtót tudna beszerelni a műanyagnál, ár-érték arányosan kedvezőbben. Ráadásul úgy véli, az első osztályú minőségű kivitelezés sem teljesült az IKV-s projekt esetében.

,,Első osztályú" kivitelezés a Gogol utcán

A fideszes képviselő szerint azután indulhatott el a beszerzések kapcsán belső eljárás, hogy felszólalt a júniusi közgyűlésen. Most abban bízik, hogy a teljes beszerzésre kiterjed a vizsgálat, továbbá, hogy az önkormányzat is foglalkozni fog vele, ugyanis

a városvezetés a Lakásalapból fedezte a nyílászárók és ajtók cseréjét, amit valakinek a városházáról is felügyelnie kellett.

Mégis mulasztás történhetett - szerinte.

Megkerestük az ügyben a kivitelező Dél-Plast Zrt.-t is, akik cikkünk megjelenéséig nem adtak választ. Keressük az ügyben az IKV-t is. Amint reagálnak, külön cikkben beszámolunk róla.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.