Gazdaság

Élénkül az albérletpiac, Szeged az ,,olcsóbb" városok közt van

Élénkül az albérletpiac, Szeged az ,,olcsóbb" városok közt van

2021. július 16., péntek
Élénkül az albérletpiac, Szeged az ,,olcsóbb" városok közt van

Új erőre kapott az albérletpiac a Duna House adatai szerint, írja az MTI. Az élénkülés nem véletlen, hiszen jövő csütörtökön hirdetik ki a felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárait.Az árak hónapok óta stagnálnak, azonban mivel ősztől várhatóan a legtöbb helyen már jelenléti oktatásra készülnek, nőni fog a kereslet.

A társaság szerint kisebb áremelkedést mindössze a jobb minőségi lakásoknál lehet érzékelni, de az emelést, a tapasztalatok szerint, inkább csak a már meglévő bérlőkkel lehet elfogadtatni, az újakkal már kevésbé. Az adatok alapján a potenciális bérlők, a túlkínálat miatt, nagyon gyorsan találnak maguknak megfelelő lakást, akár egy-két nap alatt is.

A társaság adatai szerint a nagyvárosokban átlagosan 100-135 ezer forint közöttiek az árak: Győrben 120 ezer forint, Debrecenben 115 ezer forint,Szegeden 110 ezer forint a havi albérleti költség, míg például Kaposváron már csak havi 75 ezer forinttal kell számolnia egy egyetemistának.

Benedikt Károly, a Duna House pr- és elemzési vezetője elmondta, nemcsak az anyagiakra, hanem egyéb fontos szempontokra is érdemes odafigyelni a bérlőknek, illetve a lakáskiadóknak. Hozzátette, a kiválasztott lakás bérleti díja csak egy tétel a sok közül, informálódni kell a többi kiadásról is, például a kaucióról, a közüzemi díjakról és a közös költségről. Fontos az is, hogy a felek írásos szerződést kössenek, állapodjanak meg egyebek mellett a garanciális hibák javításáról, illetve vegyenek fel jegyzéket a lakásban található bútorokról, berendezésekről, és rögzítsék az óraállásokat, valamint a felmondás módját. Ez utóbbit érdemes legalább 60 napban meghatározni - különösen határozott idejű bérleti szerződés esetén -, mivel a bérlő így nem kerül egyik napról a másikra az utcára.

Kiemelte, hogy A legbiztosabb, ha a szerződést közjegyző előtt kötik, hiszen így közokiratnak minősül a megállapodás, és a benne foglaltakat mindkét fél könnyebben tudja érvényesíteni.

A túltelítettségnek hamarosan vége lehet, hiszen jövő csütörtökön hirdetik ki a felvételi ponthatárokat. A Dugonics téri Pont Ott Partin mi is ott leszünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.