Élénkül az albérletpiac, Szeged az ,,olcsóbb” városok közt van

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Új erőre kapott az albérletpiac a Duna House adatai szerint, írja az MTI. Az élénkülés nem véletlen, hiszen jövő csütörtökön hirdetik ki a felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárait. Az árak hónapok óta stagnálnak, azonban mivel ősztől várhatóan a legtöbb helyen már jelenléti oktatásra készülnek, nőni fog a kereslet.

A társaság szerint kisebb áremelkedést mindössze a jobb minőségi lakásoknál lehet érzékelni, de az emelést, a tapasztalatok szerint, inkább csak a már meglévő bérlőkkel lehet elfogadtatni, az újakkal már kevésbé. Az adatok alapján a potenciális bérlők, a túlkínálat miatt, nagyon gyorsan találnak maguknak megfelelő lakást, akár egy-két nap alatt is.

A társaság adatai szerint a nagyvárosokban átlagosan 100-135 ezer forint közöttiek az árak: Győrben 120 ezer forint, Debrecenben 115 ezer forint, Szegeden 110 ezer forint a havi albérleti költség, míg például Kaposváron már csak havi 75 ezer forinttal kell számolnia egy egyetemistának.

Benedikt Károly, a Duna House pr- és elemzési vezetője elmondta, nemcsak az anyagiakra, hanem egyéb fontos szempontokra is érdemes odafigyelni a bérlőknek, illetve a lakáskiadóknak. Hozzátette, a kiválasztott lakás bérleti díja csak egy tétel a sok közül, informálódni kell a többi kiadásról is, például a kaucióról, a közüzemi díjakról és a közös költségről. Fontos az is, hogy a felek írásos szerződést kössenek, állapodjanak meg egyebek mellett a garanciális hibák javításáról, illetve vegyenek fel jegyzéket a lakásban található bútorokról, berendezésekről, és rögzítsék az óraállásokat, valamint a felmondás módját. Ez utóbbit érdemes legalább 60 napban meghatározni – különösen határozott idejű bérleti szerződés esetén -, mivel a bérlő így nem kerül egyik napról a másikra az utcára.

Kiemelte, hogy A legbiztosabb, ha a szerződést közjegyző előtt kötik, hiszen így közokiratnak minősül a megállapodás, és a benne foglaltakat mindkét fél könnyebben tudja érvényesíteni.

A túltelítettségnek hamarosan vége lehet, hiszen jövő csütörtökön hirdetik ki a felvételi ponthatárokat. A Dugonics téri Pont Ott Partin mi is ott leszünk.

KÉPGALÉRIA!
Előző sztori

Focival melegítettek a Puskás musical sztárjai

Következő sztori

Kopogtat a vihar: riasztást adott ki az Országos Metorológiai Szolgálat