Az “EU az emberekkel fizettetné meg a klímaterv költségeit”, ezért szavaz nemmel Magyarország

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elfogadhatatlannak nevezte jelenlegi formájában az Európai Bizottság Fit for 55 elnevezésű, a többi közt az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentését célzó javaslatcsomagját csütörtökön a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely fontosnak ítélte ugyanakkor, hogy a klímavédelem és a kibocsátás-csökkentés globális kérdésként jelenjen meg.

Magyarország célkitűzésként szívesen támogat a jelenleginél ambiciózusabb célokat, de látni kell, hogy a tagállamok többsége az eddigi vállalásokat sem tartotta be – mondta.

A miniszter közölte: az Európai Bizottság olyan eszközöket választ, amelyek

Magyarország számára elfogadhatatlanok, mivel a végén nem a szennyezők fizetnének, hanem a lakások és az autók után kellene adót fizetni.

Ráadásul a rezsicsökkentés eredményeit a terv szétrombolja – tette hozzá.

A Fit for 55 javaslatcsomag egyik legfontosabb eleme az EU kibocsátáskereskedelmi rendszeréhez (ETS) kapcsolódik. Ez megszabja a szén-dioxid árát, és évente csökkenti az egyes gazdasági ágazatok kibocsátásának felső határát – írja a HVG.

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az általános kibocsátási határértéket még tovább csökkentsék, és növeljék az éves csökkentési ütemet. Minden tagállam számára szigorúbb kibocsátáscsökkentési célokat tűznek ki az épületek, a közúti és a belföldi tengeri szállítás, a mezőgazdaság, a hulladék és a kisipar számára, ezek a célok az egy főre eső GDP-jükön alapulnak majd. Magyarország esetében a korábbi célkitűzések alapján 7 százalékos csökkentést irányoztak elő, a 2005-ös évet alapul vége. Ugyanakkor a mostani klímacsomagban ezt átdolgozták, a magyar elvárás 18,7 százalék lett.

Előző sztori

Mesterséges intelligenciát vet be az Országos Mentőszolgálat

Következő sztori

Forradalmi mRNS kutatásban vesz részt az SZTE