Kultúra

A Scapin furfangjai folytatja idén a Moliére-hagyományt a Szabadtérin

A Scapin furfangjai folytatja idén a Moliére-hagyományt a Szabadtérin

2021. július 6., kedd
A Scapin furfangjai folytatja idén a Moliére-hagyományt a Szabadtérin

A Szegedi Szabadtéri Játékok programján már hagyománynak mondható Moliére valamelyik komédiája, idén a Scapin furfangjait élvezhetik a nézők az Újszegedi Szabadtéri Színpadon augusztus nyolcadikán és kilencedikén - a korábban tervezettnél pár nappal később.

Hétfőn tartotta meg első olvasópróbáját a Scapin furfangjai szereplőgárdája a Nagyszínházban, ahol a sajtó munkatársait is fogadták egy rövid betekintés erejéig. A darabot Herczeg T. Tamás, a szabadtéri egykori igazgatója rendezi, aki a korábbi három Moliére-komédiájához híven idén is osztott szerepet ismerős arcoknak, - például Balog Józsefnek, Sebők Mayának, Farkas Andreának, Farkas László Róbertnek vagy Kancsár Józsefnek - de olyan népszerű művészek is játszanak majd a darabban, mint Koltai Róbert vagy Cserna Antal, akiket korábban nem láthattunk a szabadtéri színpadán.

Fotó: Szabó Luca

Herczeg karrierje közel 14 évig kötődött a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetéséhez, amiről az év elején mondott le - közös megegyezés alapján. Rendezőként ez idő alatt is folyamatosan tevékenykedett, és ez a későbbiekben sem lesz másként.

Herczeg T. Tamás negyedik Moliére-darabja lesz a Scapin furfangjai, amire ugyanúgy jellemző a pörgős és fordulatos cselekmény, a helyzetkomikum és az éles gondolatiság. Az előző években Herczeg rendezésében volt látható továbbá a Tartuffe, az Úrhatnám polgár és a Don Juan, utóbbi már a felújított Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

Darabválasztás

Annyira kedvelt és közérthető Moliére életműve, hogy egy ideig külön fesztivált szerettek volna szervezni a színdarabjai köré. Amikor 2014-benGérard Depardieua Szegedi Szabadtérin játszott, felfigyelt az ezzel kapcsolatos tervekre és teljes támogatását fejezte ki a Szabadtéri Játékok vezetőinek. Herczeg T. Tamás elmondta, hogy személyesen Depardieu hívta fel a figyelmét a Scapin furfangjai című komédiára, ami kevésbé számít népszerű darabnak, ellenben bővelkedik humorban és morális tanításban.

Rólunk szól

Moliére különlegessége, hogy univerzális témákhoz nyúl, így hiába íródtak a darabjai a 17. században, a nézők mégis bele tudnak helyezkedni a cselekménybe. A rendező szeretné megtartani emiatt a mű eredeti jellegét, nem csinál sem bankárt, sem pedig hippit Scapinből, hiszen Moliére

olyan archetípusokat, olyan emberi és érzelmi viszonyokat fogott meg, amelyek mindig érvényesek

-fejtette ki kérdésünkre Herczeg T. Tamás.

Barokk kikötőváros

A látványvilágért ebben az évben is Bianca Imelda Jeremiás a felelős, aki elsősorban kontrasztok létrehozásával szeretne élvezhető díszletet és ruhatárat létrehozni. A színdarab terét konténerekkel teszik kortárssá, mégis meghagyva az eredeti kikötőváros jellegét, továbbá a piros és a zöld színek dominálnak majd a díszletben. A két komplementer szín ötven-ötven százalékban kiegészíti egymást, így erősítve a látvány kontrasztját. A jelmezeket tekintve is ez a két szín lesz a jellemző, a Moliére korában divatos ruhákat pedig szintén megpróbálják összhangba hozni a kortárs térrel.

Részletes szereposztásról, jegyekkel kapcsolatos információkról a Szegedi Szabadtéri Játékok weboldalán tájékozódhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.