A Scapin furfangjai folytatja idén a Moliére-hagyományt a Szabadtérin

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Szabadtéri Játékok programján már hagyománynak mondható Moliére valamelyik komédiája, idén a Scapin furfangjait élvezhetik a nézők az Újszegedi Szabadtéri Színpadon augusztus nyolcadikán és kilencedikén – a korábban tervezettnél pár nappal később.

Hétfőn tartotta meg első olvasópróbáját a Scapin furfangjai szereplőgárdája a Nagyszínházban, ahol a sajtó munkatársait is fogadták egy rövid betekintés erejéig. A darabot Herczeg T. Tamás, a szabadtéri egykori igazgatója rendezi, aki a korábbi három Moliére-komédiájához híven idén is osztott szerepet ismerős arcoknak, – például Balog Józsefnek, Sebők Mayának, Farkas Andreának, Farkas László Róbertnek vagy Kancsár Józsefnek – de olyan népszerű művészek is játszanak majd a darabban, mint Koltai Róbert vagy Cserna Antal, akiket korábban nem láthattunk a szabadtéri színpadán.

Fotó: Szabó Luca

Herczeg karrierje közel 14 évig kötődött a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetéséhez, amiről az év elején mondott le – közös megegyezés alapján. Rendezőként ez idő alatt is folyamatosan tevékenykedett, és ez a későbbiekben sem lesz másként.

Herczeg T. Tamás negyedik Moliére-darabja lesz a Scapin furfangjai, amire ugyanúgy jellemző a pörgős és fordulatos cselekmény, a helyzetkomikum és az éles gondolatiság. Az előző években Herczeg rendezésében volt látható továbbá a Tartuffe, az Úrhatnám polgár és a Don Juan, utóbbi már a felújított Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

Darabválasztás

Annyira kedvelt és közérthető Moliére életműve, hogy egy ideig külön fesztivált szerettek volna szervezni a színdarabjai köré. Amikor 2014-ben Gérard Depardieu a Szegedi Szabadtérin játszott, felfigyelt az ezzel kapcsolatos tervekre és teljes támogatását fejezte ki a Szabadtéri Játékok vezetőinek. Herczeg T. Tamás elmondta, hogy személyesen Depardieu hívta fel a figyelmét a Scapin furfangjai című komédiára, ami kevésbé számít népszerű darabnak, ellenben bővelkedik humorban és morális tanításban.

Rólunk szól

Moliére különlegessége, hogy univerzális témákhoz nyúl, így hiába íródtak a darabjai a 17. században, a nézők mégis bele tudnak helyezkedni a cselekménybe. A rendező szeretné megtartani emiatt a mű eredeti jellegét, nem csinál sem bankárt, sem pedig hippit Scapinből, hiszen Moliére

olyan archetípusokat, olyan emberi és érzelmi viszonyokat fogott meg, amelyek mindig érvényesek

-fejtette ki kérdésünkre Herczeg T. Tamás.

Barokk kikötőváros

A látványvilágért ebben az évben is Bianca Imelda Jeremiás a felelős, aki elsősorban kontrasztok létrehozásával szeretne élvezhető díszletet és ruhatárat létrehozni. A színdarab terét konténerekkel teszik kortárssá, mégis meghagyva az eredeti kikötőváros jellegét, továbbá a piros és a zöld színek dominálnak majd a díszletben. A két komplementer szín ötven-ötven százalékban kiegészíti egymást, így erősítve a látvány kontrasztját. A jelmezeket tekintve is ez a két szín lesz a jellemző, a Moliére korában divatos ruhákat pedig szintén megpróbálják összhangba hozni a kortárs térrel.

Részletes szereposztásról, jegyekkel kapcsolatos információkról a Szegedi Szabadtéri Játékok weboldalán tájékozódhatnak.

Előző sztori

Sárosi Laura a jó sorsolásban bízik

Következő sztori

Lázár: a tram-train-el kellene betemetni az árkokat Vásárhelyen