A pedofiltörvény miatt bukhatja Magyarország az EU-s helyreállítási alap támogatását

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Európai Uniós helyreállítási alapot a koronavírus-világjárványból való eredményes felállás érdekében hozták létre, amire a tagállamok külön-külön pályázhatnak. Magyarország ezt május végén megtette, de azóta sem érkezett rá bírálat az Európai Bizottságtól, a határidő pedig már csak pár napra van. A Politico, brüsszeli központú politikai lap értesülései szerint viszont Magyarország nem felel meg az elé állított kritériumoknak.

Több, mint hét milliárd eurós összegre pályázott Magyarország az EU-s helyreállítási alapból, amit a pandémia utáni nehézségek elhárítására hoztak létre, de a Politiconak nyilatkozó hivatalnokok szerint vajmi kevés az esélyünk a pénz elnyerésére. Az Európai Bizottság ugyanis minden ország számára egyéni kritériumok vizsgálata alapján bírálja el a pályázatokat, amiben hazánkat arra kérik, hogy:

az ügyészség megerősítésével, átláthatóbb nyilvános információkkal valamint az igazságszolgáltatás függetlenebbé tételével fejlesszük az korrupcióellenes rendszerünket.

A politikai lap információi szerint az EB úgy gondolja, Magyarország nem felel meg ennek a kritériumnak, így pénzre addig nem számíthatunk, amíg nem módosítják a pályázatot Brüsszel elvárásai szerint.

Magyarország korábban világossá tette, nem akar csatlakozni az úgynevezett európai ügyészséghez, azt ugyanis politikai szervezetnek tartja, nem joginak.

A pedofiltörvény ellen

Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke az Európai Parlament plenáris ülésének szerdai vitáján azt mondta, hogy jelen pillanatban a legfontosabb témának számít az EU-ban a magyar “melegellenesnek” titulált pedofilellenes törvény. A politikus szerint a törvény elfogadása alapjaiban ejt csorbát a jogállamiságon, és az EB feladata, hogy fellépjen az ilyen esetek ellen.

Gál Kinga, a Fidesz uniós parlamenti képviselője is felszólalt a vitán. Úgy gondolja, hogy a magyar gyermekvédelmi törvény ellen úgy harcolnak, hogy nem is ismerik azt. Szerinte

abszurd az az uniós jogi elemzés, amely szerint a magyar törvény azért problémás, mert a gyermekeket diszkriminálja a felnőttekkel szemben bizonyos tartalmak elérésében. A törvény a gyermeket védi mindenek felett, aggasztó, ha ezzel az EU nem ért egyet.

Ellenhatározati javaslat

A Magyar Nemzet szerkesztőségébe juttatta el az EP egyik jobboldali frakciója, amelynek tagjai közül akadnak barátai is a magyar kormánynak (lengyel Jog és Igazságosság, Olaszország Fivérei) a témával kapcsolatban kialakult vitára készített ellenhatározatukat. Az Európai Konzervatívok és Reformerek azt írja javaslatában, hogy:

a tagállamok kizárólagos feladata, hogy minden tőlük tehetőt megtegyenek a gyermekek védelmében. Mint emlékeztetnek, a magyar törvény olyan területeket fed le, ahol az EU-nak nincs hatásköre.

Jogállamiság jelentéscsomag

Věra Jourová, az EB alelnöke részletesen elmondta a mai vitán, hogy szerinte mely európai uniós szabályokkal ütközhet a pedofilellenes törvény és hangsúlyozta, hogy már vizsgálják a magyar hatóságok válaszleveleit. Elmondta, hogy minden lehetséges eszközt készek bevetni ahhoz, hogy javítsák a jogállamiság helyzetét Magyarországon.

Anže Logar szlovén külügyminiszter kijelentette, annak ellenére, hogy a családpolitika tagállami hatáskör, az uniós alapszerződések bebetonozzák a diszkrimináció tilalmát.

Politico, Magyar Nemzet, 24.hu

Előző sztori

Nem a Vadasparkból szökött meg a hétvégén üldözött emu

Következő sztori

Hamis tanúzás miatt nyomoznak Szabó Bálint elrablásának ügyében