Politika

A pedofiltörvény miatt bukhatja Magyarország az EU-s helyreállítási alap támogatását

A pedofiltörvény miatt bukhatja Magyarország az EU-s helyreállítási alap támogatását

2021. július 7., szerda
A pedofiltörvény miatt bukhatja Magyarország az EU-s helyreállítási alap támogatását

Az Európai Uniós helyreállítási alapot a koronavírus-világjárványból való eredményes felállás érdekében hozták létre, amire a tagállamok külön-külön pályázhatnak. Magyarország ezt május végén megtette, de azóta sem érkezett rá bírálat az Európai Bizottságtól, a határidő pedig már csak pár napra van. A Politico, brüsszeli központú politikai lap értesülései szerint viszontMagyarország nem felel meg az elé állított kritériumoknak.

Több, mint hét milliárd eurós összegre pályázott Magyarország az EU-s helyreállítási alapból, amit a pandémia utáni nehézségek elhárítására hoztak létre, de a Politiconak nyilatkozó hivatalnokok szerint vajmi kevés az esélyünk a pénz elnyerésére. Az Európai Bizottság ugyanis minden ország számára egyéni kritériumok vizsgálata alapján bírálja el a pályázatokat, amiben hazánkat arra kérik, hogy:

az ügyészség megerősítésével, átláthatóbb nyilvános információkkal valamint az igazságszolgáltatás függetlenebbé tételével fejlesszük az korrupcióellenes rendszerünket.

A politikai lap információi szerint az EB úgy gondolja, Magyarország nem felel meg ennek a kritériumnak, így pénzre addig nem számíthatunk, amíg nem módosítják a pályázatot Brüsszel elvárásai szerint.

Magyarország korábban világossá tette, nem akar csatlakozni az úgynevezett európai ügyészséghez, azt ugyanis politikai szervezetnek tartja, nem joginak.

A pedofiltörvény ellen

Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke az Európai Parlament plenáris ülésének szerdai vitáján azt mondta, hogy jelen pillanatban a legfontosabb témának számít az EU-ban a magyar "melegellenesnek" titulált pedofilellenes törvény. A politikus szerint a törvény elfogadása alapjaiban ejt csorbát a jogállamiságon, és az EB feladata, hogy fellépjen az ilyen esetek ellen.

Gál Kinga, a Fidesz uniós parlamenti képviselője is felszólalt a vitán. Úgy gondolja, hogy a magyar gyermekvédelmi törvény ellen úgy harcolnak, hogy nem is ismerik azt. Szerinte

abszurd az az uniós jogi elemzés, amely szerint a magyar törvény azért problémás, mert a gyermekeket diszkriminálja a felnőttekkel szemben bizonyos tartalmak elérésében. A törvény a gyermeket védi mindenek felett, aggasztó, ha ezzel az EU nem ért egyet.

Ellenhatározati javaslat

A Magyar Nemzet szerkesztőségébe juttatta el az EP egyik jobboldali frakciója, amelynek tagjai közül akadnak barátai is a magyar kormánynak (lengyel Jog és Igazságosság, Olaszország Fivérei) a témával kapcsolatban kialakult vitára készített ellenhatározatukat. Az Európai Konzervatívok és Reformerek azt írja javaslatában, hogy:

a tagállamok kizárólagos feladata, hogy minden tőlük tehetőt megtegyenek a gyermekek védelmében. Mint emlékeztetnek, a magyar törvény olyan területeket fed le, ahol az EU-nak nincs hatásköre.

Jogállamiság jelentéscsomag

Věra Jourová, az EB alelnöke részletesen elmondta a mai vitán, hogy szerinte mely európai uniós szabályokkal ütközhet a pedofilellenes törvény és hangsúlyozta, hogy már vizsgálják a magyar hatóságok válaszleveleit. Elmondta, hogy minden lehetséges eszközt készek bevetni ahhoz, hogy javítsák a jogállamiság helyzetét Magyarországon.

Anže Logar szlovén külügyminiszter kijelentette, annak ellenére, hogy a családpolitika tagállami hatáskör, az uniós alapszerződések bebetonozzák a diszkrimináció tilalmát.

Politico, Magyar Nemzet, 24.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.