Kultúra

Tito és Kádár János feleségének is tervezett ruhát – Rotschild Klára-kiállítás nyílik Szegeden

Tito és Kádár János feleségének is tervezett ruhát – Rotschild Klára-kiállítás nyílik Szegeden

2021. június 18., péntek
Tito és Kádár János feleségének is tervezett ruhát – Rotschild Klára-kiállítás nyílik Szegeden

Folyamatosan rendezik a szegedi Rotschild Klára-kiállítást, melyet már a Múzeumok Éjszakáján is megtekinthetnek az érdeklődők. Az ikonikus divatkirálynő életét, lenyűgöző sikereit és több mint 20 ruhakölteményét – köztük a Kádár János feleségének készített, visszafogott kosztümöt – is bemutatják a Fekete házban.

Rotschild Klára neve egyenlő volt a divattal hosszú évtizedeken keresztül: nem csak hazánkban volt híres divattervező, hanem például Tito felesége, „a keleti Jackie Kennedy” is rendszeresen tőle rendelte ruhakölteményeit. Faruk egyiptomi uralkodó édesanyjának és lánytestvéreinek vagy éppen a perzsa sah nejének is készített ruhacsodákat. A két világháború közötti sikere a második világégés után, a vasfüggöny mögött sem ért véget: a Rotschild-szalon más névvel, de továbbra is kimagasló sikerrel folytatta munkáját – noha a ruhaköltemények a hétköznapi emberek számára megfizethetetlenek voltak.

A Magyar Nemzeti Múzeumból érkező kiállításon megismerhetik a látogatók lenyűgöző életútját, mely egy családi tulajdonú női szalonból egészen Párizsig és a világhírig repítette Rotschild Klárát, valamint bemutatják több, mint húsz gyönyörű ruhakölteményét is.

A „CLARA – Rotschild Klára. Divatkirálynő a vasfüggöny mögött” című kiállítást június 25-én, pénteken 16 órakor nyitják meg a szegedi Fekete házban. A Múzeumok Éjszakáján, június 26-án pedig tárlatvezetéseket is tartanak majd a kiállításon. A tárlat 2021 végéig látogatható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.