Gazdaság

Szécsényi Rózsa tovább emelte volna a cégvezetők bérét

Szécsényi Rózsa tovább emelte volna a cégvezetők bérét

2021. június 15., kedd
Szécsényi Rózsa tovább emelte volna a cégvezetők bérét

A Szegedma birtokába került dokumentumban Szécsényi Rózsa június elején egy előterjesztést nyújtott be Botka László polgármesternek, melyben a ,,kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vezető tisztségviselői alapbérének, valamint az MGSZ igazgatója illetményének emelését" kérvényezte.

A volt gazdasági alpolgármester szerint erre azért van szükség, mert 2019 és 2021 között 20%-kal emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, emiatt azoknál az önkormányzati cégeknél, ahol minimálbérért, illetve garantált bérminimumért dolgoznak

,,bértorlódás és bérfeszültség alakult ki."

Szécsényi megemlíti, hogy ezért volt szükség a bérkompenzációs támogatási keretre a 2019-2021. évi költségvetésben, különben tömegesen mondtak volna fel a cégeknél.

Azonban azoknál a cégeknél, ahol nem minimálbérért dolgoznak, ,,magasabb bérszínvonalat kell biztosítani" Szécsényi szerint, mivel az ott dolgozók magasabban kvalifáltak, szakmai tapasztalatuk jelentős. Ezért ,,tekintettel arra, hogy a cégvezetők emelésére utoljára három évvel ezelőtt került sor, továbbá arra, hogy a jelzett időszak alatt a cégek munkavállalói vonatkozásában megvalósított - kötelező és nem kötelező - béremelések okán bértorlódás alakult ki", és mivel figyelembe kell venni cégvezetéshez kapcsolódó fokozott felelősséget, Szécsényi szerint

,,a pandémia előtti, 2019-es árbevételhez kötötten", differenciált béremelésben kell részesíteni őket.

Kiemelti továbbá a Nevelési és Kulturális Intézmények Gazdasági Szolgálatának (NGSZ) igazgatójának, dr. Tóth András Lászlónak az illetményét, melynek ememelését a volt alpolgármester szintén indokoltnak tartotta, mivel ,,az NGSZ látja el valamennyi önkormányzati fenntartású intézmény gazdasági szervezete tevékenységét, mely rendkívüli munkaterhet és szakmai felelősséget követel az NGSZ ingazgatójától."

Korábban írtunk arról, hogy az Önkormányzat - köztük Szécsényi is - indokoltnak tartotta a Szegedi Közlekedési Társaságnál dolgozók bérének 6%-os emelését, azonban mégsem kapták meg, sőt, a volt alpolgármester arra kérte az ott dolgozókat, ,,legyenek türelmesebbek és szerényebbek az önkormányzat nehéz helyzetére tekintettel."

Most azonban úgy tűnik, hogy csak a minimálbéren dolgozók maradnak nehéz helyzetben.

Hogy Szécsényi Rózsa távozása az alpolgármesteri székből mindezek miatt történt-e, vagyis, hogy nézetkülönbség alakult-e ki Botka Lászlóval, arra egyelőre nem tudjuk a választ; de nem zárható ki - az SZKT-nál történtek alapján.

Minden jel szerint igen stabil a város a költségvetése, azt a pandémia sem tudta megrángatni, elméletileg tehát pénz lenne az illetmények emelésére. Hogy pontosan miért és hogyan alakulhatott ki ennek ellenére bértolódás, azzal hamarosan egy külön cikkben foglalkozunk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.