ARC

Mészáros Lőrinc: A közbeszerzési eljárások kevesebb mint 10 százalékát nyertük el, nem is egyedül

Mészáros Lőrinc: A közbeszerzési eljárások kevesebb mint 10 százalékát nyertük el, nem is egyedül

2021. június 13., vasárnap
Mészáros Lőrinc: A közbeszerzési eljárások kevesebb mint 10 százalékát nyertük el, nem is egyedül

Kilépett a fénybe Mészáros Lőrinc, és egy rettenetesen hosszú interjút adott az Indexnek. Beszélt a meggazdagodásáról, új szerelméről, nagy terveiről és arról is, hogy szerinte miért támadják őt valójában. Az interjúnál egyébként csaknem hosszabb lett az a felsorolás, amelyben tételesen mutatják be mennyit adakozott el, és kinek, illetve milyen szervezetnek - csaknem 3 milliárd forintot adományozott ugyanis.

"Sokaknak nem tetszik az én elkötelezett jobboldali kiállásom"

A 100 leggazdagabb magyar legfrissebb kiadványa szerint Mészáros lett az ország leggazdagabb embere csaknem 500 milliárd forint vagyonnal. Óvatosan reagált azonban erre a titulusra a milliárdos.

- Aki egy kicsit is járatos az üzleti életben, az tudja, ezek vagyonbecslések, nem készpénzállományról van szó. Cégek becsült értéke, amelyet sok tényező befolyásol. A valódi értékét a tulajdonomban álló cégeknek nem elsősorban pénzben mérem, hanem értékteremtő képességben. Egy óriási vállalatcsoportot működtetünk, csaknem 30 ezer alkalmazottal a gazdaság szinte minden szegmensében, vagyis a magánszférában mi vagyunk a legnagyobb foglalkoztatók. Ha ezekből a szempontokból vizsgálja valaki a Mészáros Csoporthoz tartozó cégeket, akkor jogosnak tartom, hogy az élmezőnyben szerepeljünk. E mögött teljesítmény áll. Sokkal inkább azt látom a támadások mögött, és ezért elfogadom és megértem, hogy sokaknak nem tetszik az én elkötelezett jobboldali kiállásom. Mivel ma Magyarországon jobboldali kormány van, érthető számomra, hogy az ellenzék a Mészáros Csoporton és más, jobboldalhoz kötődő gazdasági szereplőkön keresztül támadja a kormányt - magyarázta az interjúban.

Mészáros Lőrinc szerint, az a vád is az ellenzéki politikusoktól és médiától jön, miszerint politikai hátszéllel jut milliárdos állami megrendelésekhez, munkákhoz, vagyis, hogy "Mészáros mindent visz".

- Az egy balliberális tévhit, hogy a munkákat odaadják a vállalkozóknak. A munkáink döntő többségéhez nyílt eljárásokkal jutunk, ahol a legkedvezőbb ajánlat győz. A pályázatok 95 százaléka nyílt és hirdetménnyel induló eljárás, amelyen bárki részt vehet. Én örvendetesnek találom, hogy magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező cég nemzetközi hátterű multikkal tudja felvenni a versenyt. Ami pedig a tényeket illeti, mind nyilvánosan elérhető adat:

A KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK KEVESEBB MINT 10 SZÁZALÉKÁT NYERTÜK EL VAGY KIZÁRÓLAGOSAN, VAGY MÁSOKKAL TÁRSULVA. AKI TEHÁT AZT ÁLLÍTJA, HOGY MI MINDENT VISZÜNK, AZ NEM MOND IGAZAT.

Azt persze nem állítom, hogy ellenséges közegben dolgozunk, mint, mondjuk, 2002 és 2010 között, amikor sorra kaptuk a NAV-ellenőrzéseket, folyamatosan vagyonosodási vizsgálatokat rendeltek el ellenem. Egyébként éppen abban az időszakban, 2008-ban igen jelentős üzleti eredményt értünk el. Tehát a politikai széljárástól függetlenül is le tudunk komoly teljesítményt tenni az asztalra - magyarázza.

Előnyben voltak a külföldi vállalatok itthon, majd jött Orbán

Mészáros büszkén mesélte, hogy tavaly 1200 milliárd forintos árbevétele volt a cégcsoportnak, és ebből 280 milliárd forint az építőiparból jött. Az övé ugyanis Magyarország legnagyobb építőipari cége. Ám szerinte ennek is megvan az oka.

- Magyarországon vannak politikai erők, akik a multinacionális tőke érdekeinek érvényesítésében érdekeltek. Ennek megértéséhez vissza kell tekintenünk az időben. A rendszerváltás idején a magyar építőipari vállalatok privatizálásra kerültek az akkori, régi elvtársak révén, de nem tudtak sikeressé válni. Ezért ezt követően a Horn-kormány igénybe vette a külföldi tőkét, a külföldi nagyvállalkozókat, akik kiépítettek Magyarországon egy jól működő infrastruktúrát, amelynek alapját a jó magyar humánerőforrás képezte. Eredményesen működtették hazánkban a vállalataikat, és minden tenderen ők nyertek. Ez jellemzően tehát a balliberális kormány idején volt, hiszen emlékszem, az első Orbán-kormány idején voltak kísérletek arra, hogy a magyar tőke is megmozduljon, és a magyar nagyvállalkozók az építőiparban jelen tudjanak lenni. Ezt azonban megakasztotta a 2002-es kormányváltás, egy nagyon szomorú időszak köszöntött be 2010-ig, ekkor a magyar építőipart szinte teljesen ledarálta a Medgyessy- és Gyurcsány-kormány. Ők ugyanis újból elővették a Horn-kormány által bevett gyakorlatot, és megint előnybe hozták a külföldi tulajdonban lévő vállalatokat. Ebből kellett nekünk felállni 2010-től. Habár tanulságot is eredményezett a 2002 és 2010 közötti időszak, hiszen megtanultunk küzdeni és méltósággal viselni a kudarcokat, de akkor nem sok esélyünk volt, hiszen 100 éves múltú külföldi vállalatokkal kellett felvennünk a versenyt, és ez nem volt egyszerű - közölte, hozzátéve, hogy szerinte jól látható, hogy a csoporton belül az építőipar részesedése még a 25 százalékot sem éri el. - Erre a jellemzően nyílt közbeszerzési eljárásokon elnyert pénzre fogják rá a baloldali megmondóemberek, hogy közpénz felhasználásából származik.

Ha megnézzük a hivatalos statisztikákat, láthatjuk, hogy tavaly kb. 4300 milliárd forint volt a teljes hazai építőiparban felhasznált forrás, vagyis a mi csoportunk részesedése ebből alig 7 százalékos. Erre még kis túlzással sem lehet azt mondani, hogy Mészáros mindent visz

- mondta.

Hotelek, szállodák, turizmus

Mészáros beszélt a hotelekről is, amelyekben részesedése van, vagy tulajdonos. Ilyen a Hunguest Hotels, amely 17,7 milliárd forintos állami támogatást is nyert szállodafelújításokra. Az ellenzék szerint ezt a pénzt a turisztikában dolgozó kisvállalkozásoknak kellett volna inkább megkapniuk, nem pedig a "leggazdagabb magyarnak".

- A Hunguest Hotels csak a harmadik körös pályázatban tudott részt venni. Az első körben csak a panziókkal, kisebb turisztikai létesítményekkel lehetett pályázni, a másodikban a 100 szoba alatti szállodák pályázhattak, és csak az utolsó, harmadik körben jelentkezhettek a pályázatra a több mint 100 szobával rendelkezők. Tehát a Hunguest a sor végén volt, nagyon helyesen, hiszen elsőként a kisebbeket kell megsegíteni. Ugyanakkor a szállodalánc 14 szállodáját érintő, Magyarország eddigi legnagyobb szállodarekonstrukciója elodázhatatlanná vált. A jelentőségét mutatja, hogy a projekt összköltsége több mint 50 milliárd forint, ennek egyharmada állami támogatás, a kétharmadát a költségeknek saját forrásból biztosította a tulajdonos Opus Global. És ahogy a Hunguest vezérigazgatója többször is nyilatkozta,

a szállodalánchoz tartozó házak sok esetben az adott települések legnagyobb adófizetői, amiből óvodát, bölcsődét üzemeltetnek, és közfeladatokat finanszíroznak. A felújításoknak köszönhetően egy magasabb színvonalú szolgáltatás jön létre, várhatóan több bevétellel, a helyi közösségnek is.

Mindemellett mégis azt emelném ki, hogy azok a szállodák, amelyek a felújítás miatt nem zártak be, a koronavírus mindhárom hulláma és az üzemszünetek alatt is csaknem ezer munkatársnak biztosították a megélhetését egy rendkívül válságos időszakban- magyarázta Mészáros.

Az interjúban szó volt még arról is, hogy egy teljesen új banki világot épít fel: Magyarországon biztosan, de talán Európában sem volt hasonló hármas fúzió, mint amire most készülnek.

Újra szerelmes

Az Indexnek beszélt Várkonyi Andreáról, illetve egy keveset volt feleségéről és a válásáról is Mészáros Lőrinc.

- A vagyonmegosztás már szeptemberben lezárult, nincsenek vitás kérdések köztünk. A volt feleségemmel nagyon korrektül megoldottuk ezt a kérdést. 36 év után váltak el útjaink, mindig hálás leszek ezért a három és fél évtizedért - mondta, majd reagált arra is, hogy az elmúlt hónapokban attól hangos a sajtó, hogy Várkonyi Andreával összeházasodnak. - Az elmúlt időszakban akaratunkon kívül kissé nagy a sajtóérdeklődés irányunkba, de Andival nagyon boldogok vagyunk. Egyikünknek sem volt kérdés, hogy össze szeretnénk kötni az életünket. De a részleteket hadd őrizzük meg magunknak.

A teljes interjút IDE kattintva lehet olvasni.

(Borítókép forrása: Index / Kaszás Tamás)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.