Egészség

Koronavírus: hétvégi adatok, változások az oltásban, új vírusvariáns

Koronavírus: hétvégi adatok, változások az oltásban, új vírusvariáns

2021. június 21., hétfő
Koronavírus: hétvégi adatok, változások az oltásban, új vírusvariáns

A hétvégén összesen 202 új fertőzöttet igazoltak és 9 beteg hunyt el, így a számuk 29 959 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 735 574 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 42 097 főre csökkent. 275 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 37-en vannak lélegeztetőgépen. 

Az érvényes regisztrációval rendelkezők automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra és már az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is tudnak időpontot foglalni a számukra legkedvezőbb kórházi oltópontra és az elérhető vakcinákra. Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltás is elérhető.

Június 18-tól ismét 3 hetes különbséggel kell beadni a Pfizer második oltását. Az ezzel kapcsolatos szakmai protokollt minden, az oltásban résztvevő egészségügyi szolgáltató megkapja.

Az Operatív Törzs a harmadik hullám kezdetén rendelte el, hogy a Pfizer vakcinát az akkor aktuális alkalmazási előirat szerinti 21 nap helyett 35 napos különbséggel adják be annak érdekében, hogy az akkor még korlátozott mennyiségben érkező vakcinákból minél előbb minél többen megkapják az első oltásukat. Miután a tömeges oltási szakasz már véget ért és vakcinabőség van Magyarországon, a továbbiakban már nem szükséges ezt a protokollt fenntartani. Ezért, akik ezután kapják meg a Pfizer vakcinából az első oltásukat ismét 3 hét különbséggel számíthatnak a második oltásra. Akik már korábban megkapták az első oltásukat és már időpontot is kaptak a második oltásra, azok számára nincs változás. Jelenleg kizárólag ezt a vakcinát lehet alkalmazni a 12-18 éves korosztály oltására. 

Az alapvető védelmi intézkedések továbbra is élnek, hiszen a vírus még most is jelen van az alacsony számok ellenére. Annál is inkább érdemes betartani őket, hiszen újabb vírusvariánst azonosítottak az indiai Mahárástra tartomány négy körzetében. A delta plusz elnevezésű mutánst eddig húsz fertőzött szervezetében mutatták ki az MTI tájékoztatása szerint.

koronavirus.gov.hu, MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.