Közélet

Ismeretterjesztő film készült a meggyilkolt szegedi kutatók emlékére

Ismeretterjesztő film készült a meggyilkolt szegedi kutatók emlékére

2021. június 20., vasárnap
Ismeretterjesztő film készült a meggyilkolt szegedi kutatók emlékére

A közlemény szerint az Etiópia négy világörökségi helyszínén is forgatott sorozat elkalauzolja a nézőket a magyar közönség számára szinte ismeretlen afrikai ország festői tájaira.

Az útifilm készítői karácsonykor örökítették meg a kopt szerzetesek táncát a Lalibela sziklatemplomainál összegyűlt több százezres tömegben. Útjuk során felkeresték Etiópia számos páratlan természeti és kulturális értékét, és meglátogatták két nemzeti parkját is. Jártak a Föld legforróbb sivatagában, a Danakil-mélyföldön, és álltak az Erta Ale vulkán izzó lávafolyama mellett is, ahol emléktáblát helyeztek el a 2012-ben terroristák által ott meggyilkolt szegedi kutatók, egyetemi oktatók, Fábián Tamás és Szabad Gábor emlékére.

A filmsorozat bemutatja ezt a távoli, ám roppant sokszínű és változatos országot négyezer méter fölé magasodó hegycsúcsaival, ókori obeliszkjeivel és kilencszáz éves, sziklába faragott templomaival. A film készítését a Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. A sorozatot júniusban és júliusban több helyi televízió is bemutatja.

Egy szegedi kutatókból álló turistacsoportot 2012. január 17-én ért támadás Etiópia Afar térségében, az Erta Ale vulkán közelében. A merényletben életét vesztette az 53 esztendős Fábián Tamás szegedi geográfus, a 39 éves kutató bőrgyógyász Szabad Gábor, valamint két német és egy osztrák állampolgár.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.