Balhé

Hat évre ítélték a szegedi postarablót

Hat évre ítélték a szegedi postarablót

2021. június 21., hétfő
Hat évre ítélték a szegedi postarablót

A Szegedi Törvényszék első fokon hat év börtönbüntetéssel sújtott egy szegedi jogászt hétfőn - írja az MTI.Az 52 éves férfi, ahogy mi is megírtuk, tavaly egy pisztollyal megpróbált kirabolni egy postát, két nappal később pedig ötezer forintot zsákmányolt egy virágboltból.

A bíróság fegyveresen elkövetett rablás, lőfegyverrel visszaélés, valamint kényszerítés bűntettében mondta ki bűnösnek. A 2013-ban ittas járművezetés vétsége miatt öt hónap - egy évre felfüggesztett - szabadságvesztésre ítélt vádlott a lakás- és helyiséggazdálkodási csoportot vezette a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalban. Tavaly márciusban köztisztviselői megbízatása azonban megszűnt, egy hónapig még megbízási jogviszonyban alkalmazták. Miután a felélte tartalékait, kétségbeesésében úgy döntött, hogy rablással szerez pénzt.

A vádlott május 21-én magához vett egy már évtizedek óta engedély nélkül tartott pisztolyt, és napszemüveget, szájmaszkot viselve megjelent egy szegedi postán, ahol csak három alkalmazott volt bent. A férfi odalépett az egyik ügyfélablakhoz, a pisztolyt rászegezte a postás hölgyre, és pénzt követelt. A sértett a pénzes fiók kinyitására készült, de kihasználta a vádlott figyelmetlenségét, felállt és a kolléganőivel együtt kirohant a hátsó ajtón az utcára, ahol segítséget kértek a járókelőktől. A vádlott ezt látva zsákmány nélkül kiment, majd a kerékpárjával hazahajtott.

A sikertelen rablás után két nappal a vádlott szájmaszkot viselve egy szegedi virágüzletbe ment be, ahol a korábbi rablásnál használt pisztolyt rászegezte a pult mögött álló hölgyre és felszólította, hogy adja át a bevételt. A sértett a pénztárgépből öt darab ezer forintos bankjegyet adott át a vádlottnak és közölte, hogy több pénzt nem ad. Eközben az üzlet hátsó részében tartózkodó másik alkalmazott felhívta a segélyhívót. Ezt a vádlott is észrevette, és elsietett a helyszínről.

A rendőrök a vádlottat a postán rögzített ujjlenyomatok alapján azonosították, és még a második bűncselekmény napján elfogták egy söröző teraszán, majd a lakásán a rablásokhoz használt pisztolyt és az ahhoz tartozó lőszereket is lefoglalták. A pszichiátriai szakvélemény szerint a vádlott rendszeresen fogyasztott alkoholt, ami a viselkedését is befolyásolta, gyógyszeres kezelés alatt állt, ám azok szedését abba hagyta. A férfi elismerte bűnösségét, bocsánatot kért a történtekért. A pisztollyal megfenyegetett postai dolgozó a tárgyaláson arról számolt be, mennyire megviseli őt az eset a mai napig.

A döntéssel szemben az ügyészség fellebbezést jelentett be, súlyosítás és a vád szerinti minősítés megállapítása érdekében. A vádlott és védője fellebbezésében a kiszabott büntetés enyhítését kérte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.