Közélet

Elkészült a Karotin Kft. új takarmánygyártó üzeme Szeged külterületén

Elkészült a Karotin Kft. új takarmánygyártó üzeme Szeged külterületén

2021. június 3., csütörtök
Elkészült a Karotin Kft. új takarmánygyártó üzeme Szeged külterületén

A Karotin Kft. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programba benyújtott pályázata 507,24 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban valamint 520,95 millió forint vissza térítendő kedvezményes kamatozású kölcsönben részesült. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében összesen több, mint 1,5 milliárd forintból valósult meg, és kezdi meg próbaüzemét idén májusban.

A Karotin Kft. 1992-ben alakult és mára Magyarország legjelentősebb lucernapelletgyártó vállalkozásává vált. A vállalkozás által használt az 1970-es években Mosonmagyaróváron gyártott MGF-OB típusú lucernaszárító mára már korszerűtlenné vált, ezért a spanyol APISA céggel a vállalkozás 2019-ben új technológia beszállítására és teljes körű összeszerelésére szerződött, melyek eredményeképpen idén április közepéig elkészült Közép-Európa és Magyarország egyetlen, a mai kor igényeinek megfelelő lucerna feldolgozó üzeme.

Az európai uniós forrás segítségével megvalósuló fejlesztés eredményeként közel megduplázódik a lucerna termékgyártó kapacitás, ami éves szinten el fogja érni a 15-20.000 tonnát. A fejlesztéssel a vállalkozás lucernapellet mellett dehidratált lucerna bála előállítására is képessé válik, melyre jelentős az exportkereslet a közel keleten, Kínában.

A tervezett rendszer egyedisége abban rejlik, hogy az új üzem képes lesz a szomszédos biogázüzem füstgáz hőjének hasznosítására, illetve a fejlesztés része egy biomassza tüzelésű kazán is. E kettő berendezés révén a korábbi rendszerhez képest 35-40% fajlagos energia-megtakarítást lehet elérni, azaz a megduplázni kívánt késztermék mennyiség mellet csak 10-15% emelkedik majd az üzemi energiaköltség.

A fejlesztés eredményképpen javul a versenyképesség és a termékek minősége, csökkennek a fajlagos költségek. A beruházásnak köszönhetően a jelenlegi 55 fős létszám mellett további 3 fő alkalmazására nyílik lehetőség. A beruházás jelentősen hozzájárul a klímacélok, valamint az Európai zöld megállapodás teljesüléséhez!

A projektről bővebb információt a www.karotin.hu oldalon olvashatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.