Egyetem

Az SZTE is csatlakozott a megújuló Magna Charta Universitatumhoz

Az SZTE is csatlakozott a megújuló Magna Charta Universitatumhoz

2021. június 17., csütörtök
Az SZTE is csatlakozott a megújuló Magna Charta Universitatumhoz

Ünnepélyes keretek között hirdették ki az 1988-as Magna Charta Universitatum megújult változatát. Az MCU 2020 az egyetemek misszióját, működési alapelveit és feladatait rögzíti. Az egyetemes értékeket és felelősségeket a Szegedi Tudományegyetem is elismeri és támogatja, ezért az új okirat aláírói köréhez a Tisza-parti universitas is csatlakozott.

Az európai egyetemek Magna Chartáját Bolognában, 1988-ban – az első egyetem megalapításának 900-ik évfordulóján és helyszínén – 388 rektor látta el kézjegyével, akik Európa minden régiójából és más földrészekről is érkeztek. Azóta az aláírók 88 országból csatlakoztak, számuk már 900 felett jár. A Magna Charta Universitatum a sok évszázados hagyományokra hivatkozva rögzítette az ezredvég egyetemének misszióját, működésének alapelveit, valamint feladatai teljesítésének eszközeit. Olyan mindenkor érvényes egyetemes értékeket hirdetett, amelyeket a Szegedi Tudományegyetem is alapvető fontosságúnak tart. Ilyen az intézményi autonómia és sokféleség, az oktatás és kutatás egysége, valamint az oktatás, a kutatás, a képzés szabadsága.

A bő három évtizeddel ezelőtti aláírás óta a felsőoktatási intézmények környezete jelentősen megváltozott, komplexebbé váltak az egyetemek előtt álló kihívások. Ezért nemzetközi szakértőkkel folytatott konzultációt követően elkészült az eredeti dokumentum új változata, a Magna Charta Universitatum 2020, amely az aláírókat tömörítő Magna Charta Observatory szervezet június 16-17-i rendezvényén került kihirdetésre (University values & responsibilities: responding to future challenges / Egyetemi értékek és felelősségek: válaszok a jövőbeli kihívásokra).

A rendezvény első napján az egyetemek által tapasztalt változásokat, az intézmények előtt álló kihívásokat tárgyalták, továbbá az MCU 2020-ra, a korábbi dokumentum megújításának, kiegészítésének szükségességére fókuszáltak. Emellett a szakértők igyekeztek választ találni arra, hogy a világ felsőoktatási intézményei hogyan tudnak a legtöbbet profitálni az MCU 2020 körül kialakuló együttműködésekből.

Második nap került sor a Magna Charta Universitatum 2020 kihirdetésére és aláírására. Az aláírók videókon mutathatták be, miként ültetik át a gyakorlatba az egyes egyetemes értékeket, valamint szó volt az új MCU által felvetett témákról és feladatokól, illetve annak a lehetőségéről, hogyan lehet megerősíteni az egyetemek társadalomban betöltött szerepét.

Az előadók között felsőoktatási intézmények és egyetemi szervezetek (pl. EUA – European University Association, IAU - International Association of Universities) vezetői találhatók. A rendezvény egyetemi polgárok (intézményvezetők, oktatók, kutatók, hallgatók, adminisztratív dolgozók), minisztériumok és felsőoktatási szervezetek munkatársai számára is nyitott volt.

Cikkünk, videókkal az aláírásról az egyetem honlapján: https://u-szeged.hu/sztehirek/2021-junius/szte-is-csatlakozott?objectParentFolderId=19396

A dokumentumot Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora írta alá.

SZTE Sajtó

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.