Az SZTE is csatlakozott a megújuló Magna Charta Universitatumhoz

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ünnepélyes keretek között hirdették ki az 1988-as Magna Charta Universitatum megújult változatát. Az MCU 2020 az egyetemek misszióját, működési alapelveit és feladatait rögzíti. Az egyetemes értékeket és felelősségeket a Szegedi Tudományegyetem is elismeri és támogatja, ezért az új okirat aláírói köréhez a Tisza-parti universitas is csatlakozott.

Az európai egyetemek Magna Chartáját Bolognában, 1988-ban – az első egyetem megalapításának 900-ik évfordulóján és helyszínén – 388 rektor látta el kézjegyével, akik Európa minden régiójából és más földrészekről is érkeztek. Azóta az aláírók 88 országból csatlakoztak, számuk már 900 felett jár. A Magna Charta Universitatum a sok évszázados hagyományokra hivatkozva rögzítette az ezredvég egyetemének misszióját, működésének alapelveit, valamint feladatai teljesítésének eszközeit. Olyan mindenkor érvényes egyetemes értékeket hirdetett, amelyeket a Szegedi Tudományegyetem is alapvető fontosságúnak tart. Ilyen az intézményi autonómia és sokféleség, az oktatás és kutatás egysége, valamint az oktatás, a kutatás, a képzés szabadsága.

A bő három évtizeddel ezelőtti aláírás óta a felsőoktatási intézmények környezete jelentősen megváltozott, komplexebbé váltak az egyetemek előtt álló kihívások. Ezért nemzetközi szakértőkkel folytatott konzultációt követően elkészült az eredeti dokumentum új változata, a Magna Charta Universitatum 2020, amely az aláírókat tömörítő Magna Charta Observatory szervezet június 16-17-i rendezvényén került kihirdetésre (University values & responsibilities: responding to future challenges / Egyetemi értékek és felelősségek: válaszok a jövőbeli kihívásokra).

A rendezvény első napján az egyetemek által tapasztalt változásokat, az intézmények előtt álló kihívásokat tárgyalták, továbbá az MCU 2020-ra, a korábbi dokumentum megújításának, kiegészítésének szükségességére fókuszáltak. Emellett a szakértők igyekeztek választ találni arra, hogy a világ felsőoktatási intézményei hogyan tudnak a legtöbbet profitálni az MCU 2020 körül kialakuló együttműködésekből.

Második nap került sor a Magna Charta Universitatum 2020 kihirdetésére és aláírására. Az aláírók videókon mutathatták be, miként ültetik át a gyakorlatba az egyes egyetemes értékeket, valamint szó volt az új MCU által felvetett témákról és feladatokól, illetve annak a lehetőségéről, hogyan lehet megerősíteni az egyetemek társadalomban betöltött szerepét.

Az előadók között felsőoktatási intézmények és egyetemi szervezetek (pl. EUA – European University Association, IAU – International Association of Universities) vezetői találhatók. A rendezvény egyetemi polgárok (intézményvezetők, oktatók, kutatók, hallgatók, adminisztratív dolgozók), minisztériumok és felsőoktatási szervezetek munkatársai számára is nyitott volt.

Cikkünk, videókkal az aláírásról az egyetem honlapján: https://u-szeged.hu/sztehirek/2021-junius/szte-is-csatlakozott?objectParentFolderId=19396

A dokumentumot Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora írta alá.

SZTE Sajtó

Előző sztori

Szombattól egy hónapig lezárják a Nyugatit

Következő sztori

Meteorológustól kérdeztük, meddig tart a hőség