Vélemény

A kisöreg és a Péter-Pál nap

A kisöreg és a Péter-Pál nap

2021. június 29., kedd
A kisöreg és a Péter-Pál nap

Sokszor csak állt a tanyakerítésnél, és nézett, messzire. Mi jelenhetett meg a szeme előtt ott, a távolban? Vagy valójában csak befele figyelt? Visszagondolt tán arra, amikor a maga ura volt. Amikor küzdött az övéivel együtt, hogy meglegyen minden őszre meg télire, és maradjon valami a jövőre is, az újabb termésig. Dolgoztak sokat, hogy a két gyereknek meglehessen a maga portája. Csakhogy mint másokat, őt is beverték a téeszbe. Szó szerint: a pártirodán a gumibot volt a késztetőszerszám. Saját föld volt – nincs…

Ezt a képet őrzöm róla: áll a tanyakerítésnél. Emlékezik. Tán arra a napra gondol, amikor a földdel s a lovaival odalett a jövő.  És látja, épp látja eltűnni az időt.

Egyszer verset vittem neki. Magyar paraszt a címe, s az első sorai: „Ez esztendőben is ledugta a magot a földbe. / Ez évben is vár a pöndülésre. / Aztán zsendülésre. / Majd szőkülésre. / Péter-Pálkor visszaszedi azt, amit adott. / És újrakezdi. / És újrakezdi.” Megrágta a szavakat. Azt mondta, neki az a két sor tetszik, hogy újrakezdi. Mert ez volt az élete, újrakezdés évről évre, Péter-Páltól Péter-Pálig. Ezt lopták el tőle ’51-ben. Hajnalban törték rá az ajtót. Kiparancsoltak mindenkit. Amikor elétették a papírt, rábökve, itt kell aláírni, és nyomatékosítva, még egyszer, fenyegetően: kell! – ő csak annyit mondott: nem kell. Akkor kapta az első öklöst. Vitték a pártirodára.

Péter-Pál nap van. Egyik olvasatában: szomorúidő. Mert a kuláküldözésre is emlékezünk ekkor, az emberáldozatokra, s a paraszti társadalom erőszakos felszámolására. Másként viszont ez a nap aratóünnep: a népi regula szerint ekkortájt a búza töve megszakad, a kalászok meghajolnak, s így bókolva tudatják: készek a vágásra. A kisöreg már nem fog aratni, hogy is tenné, vén is lenne ahhoz, de meg már csak az emléke van. Megjelenik azért az alakja előttem, látom, most is ott áll a tanyakerítésnél, néz a messzeségbe. És látja az eltűnt időt.

Kenyérszelő

Várkonyi Balázs

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.