3,3 milliárd adót csalt el az ötfős bűnszervezet

A héten azonban lekapcsolták őket

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség indítványt tett a nyomozási bíró felé, hogy rendelje el annak az öt személynek a letartóztatását, akik vagyonvédelmi szolgáltatással összefüggésben több, mint 30 gazdasági társaságot működtetve követtek el bűncselekményt.

Évekig tudták csinálni

A gyanúsítottak 2016-ban kezdték el építeni azt a többszintes bűnszervezetet, ami egészen az őrizetbe vételükig működött és harmincnál több gazdasági társaságból állt. Profiljuk őrző-védő szolgáltatások nyújtása volt, azonban sem az alkalmazottak utáni járulékokat, sem pedig az általános forgalmi adót nem térítették meg.

Lenyomozást nehezítő módszer

A számlázási lánc alsó szintjén lévő cégek semmilyen közterhet nem fizettek meg, de nem volt ritka az sem, hogy egyszerűen nem nyújtottak be bevallást. Ennek okán folyamatosan szüntették meg a gazdasági társaságokat vagy fantomizálták azokat egy ügyvéd segítségével. Továbbá úgy próbált észrevétlen maradni a bűnszervezet, hogy a cégek névleges vezetői pozícióit másokra bízták, így az ő nevük nem szerepelt a cégjegyzékben, tényleges befolyással a strómanok nem rendelkeztek. Többnyire hátrányos helyzetű személyeket szemeltek ki erre a szerepre, akik anyagi ellenszolgáltatásért segítettek a cégalapításoknál, azonban minden rendelkezési jogukat a bűnbanda kezébe adták.

Összehangolt akció

A keddi napon a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád-Csanád Megyei Vizsgálati Osztálya által szervezett, összehangolt akció keretében több helyszínen tartottak házkutatásokat és foglaltak le bizonyítékokat, valamint 5 személy őrizetbe is vettek. Az őrizetbe vett gyanúsítottak között volt a bűnszervezet vezetője, továbbá könyvelője, adminisztrációs ügyintézője és a színlelt könyvelés végzője, a strómanok és a vezetésükkel érintett cégek biztosítója, a cégeket alapító ügyvéd, valamint a pénzeket elosztó személy is.

Különösen jelentős nagyságú kárt okoztak

A bűnszervezet általános forgalmi adó adónemben működése alatt az állami költségvetésnek 1,6 milliárd, míg a foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulékok vonatkozásában 1,7 milliárd vagyoni hátrányt okozott. A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt a főügyészség öt személy letartóztatásának egy hónapra történő elrendelését indítványozta a nyomozási bíró felé. A főügyészség álláspontja szerint valamennyi terhelt vonatkozásában fennáll a szökés, elrejtőzés, az eljárás meghiúsításának, valamint a bűnismétlésnek a veszélye.

(Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség)

Kiemelt képünk illusztráció!

Előző sztori

Nincs jelentős változás a járványadatokban

Következő sztori

Kokaint vásárló férfit ítéltek el Szegeden