Kultúra

Új modellel folytatódhatnak a hagyományok a Szabadtérin

Új modellel folytatódhatnak a hagyományok a Szabadtérin

2021. május 16., vasárnap
Új modellel folytatódhatnak a hagyományok a Szabadtérin

Herczeg Tamás korábbi igazgató lemondása után a fenntartó szegedi önkormányzat döntése értelmében a Szegedi Szabadtéri Játékok összeolvad a Szegedi Nemzeti Színházzal, és már idén nyáron az új működési formában kezdi meg a jubileumi idényt Barnák László főigazgatő vezetésével.

Közös kassza

Májustól a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok közös igazgatás alá kerültek, tulajdonképpen egyesült a két intézmény. A Dóm tér és az újszegedi színpad eseményeinek megszervezése, lebonyolítása, valamint a REÖK-palota működtetése a színházhoz került. – Költségvetési szervként vette át a színház ezeknek az intézményeknek a működését, ezzel a lépéssel a Szabadtéri teljes vagyona és összes kötelezettsége átszállt a színházra – mondta lapunknak Barnák László, a színház főigazgatója.

Megtörtént az átadás-átvétel

– A színház vezetősége az elmúlt két és fél hónapban szorosan együttműködött a Szegedi Szabadtéri Játékok menedzsmentjével és munkavállalóival. Össze kellett fésülnünk a két intézményt, mindemellett pedig készülnünk kellett a Szabadtéri jubileumi, 90. évadára is. Nagyon intenzív időszak áll mögöttünk, de folyamatos volt az együttműködés az érintettek között, így a tervezett időre elérhettünk a folyamat végére és közösen dolgozunk tovább – tekintett vissza az elmúlt hónapokra az igazgató.

Komoly vezetői kihívás

Barnák László 39 évesen lett a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója 3 évvel ezelőtt. A fiatal intézményvezető most az ország egyik legerősebb kulturális brandjének irányítását is megkapta. – Kettős érzés volt bennem, amikor megkaptam a felkérést a Szabadtéri vezetésére. Volt bennem egy kis félelem, mert a színház is hatalmas intézmény, a Szabadtérivel pedig még nagyobb lesz. Színészként és nézőként is belekóstoltam már a Szabadtéribe, ami csodálatos élmény egy színházi ember számára. Ez a kihívás és ez a művészi lehetőség nagyon izgalmas elegyét adja annak, hogy ezt a nagyon fontos intézményt a kollégákkal együtt hogyan lehet tovább működtetni. Nagy figyelemmel kell lenni a folyamatos változásokra, de ez a kihívás nagyon nagy energiát ad – nyilatkozta Barnák László.

A biztonságos működés a cél

A járványhelyzet minden tekintetben komoly hatással volt a színházak működésére, így a Szabadtérit sem kímélte. – A pandémia miatt rengeteg jegyet kellett visszaváltani a tavalyi évadról, százmilliós nagyságrendben. A mostani jegyeladások is érthetően visszaestek, de a végleges program bejelentésével egy időben erősítünk a kommunikáción és széles körben népszerűsítjük előadásainkat. A Szabadtéri finanszírozása több részből tevődik össze. A fenntartó önkormányzat mellett a jegybevételek és a pályázati támogatások is számítanak. Több pályázatunk bent van a fenntartó minisztériumnál, várjuk ezek elbírálását. Ezek a pályázati támogatások szükségesek a biztonságos működéshez – a mutatott rá az igazgató.

Maszkban vagy maszk nélkül?

A járványhelyzethez kötődő szabályok az utóbbi hetekben sokat enyhültek, köszönhetően a beoltottak magas számának. A Szabadtéri előnye, hogy ültetett rendben, szabad levegőn látogatható, így biztonságosabb is a zenés, táncos rendezvényekhez képest is. Barnák László hangsúlyozta, hogy a nézők biztonságát szem előtt tartva, a hatályos jogszabályok és előírások betartásával fogadják a nézőket, így például az is később derül ki, hogy kell-e maszkot használni a nézőtéren vagy sem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.