Száz nap múlva leteszik a debreceni oltóanyaggyár alapköveit

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Száz nap múlva leteszik a nemzeti oltóanyaggyár alapkövét Debrecenben - jelentette be György István, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár elmondta, ez kell ahhoz, hogy 2022 végére Magyarországon magyar vakcinát gyártsanak a magyarok életének és egészségének megóvása érdekében. Kijelentette, hogy a Debreceni Egyetemen és környezetében rendelkezésre áll a szükséges tudás ahhoz, hogy a gyár 2022 végétől biztosítsa az önellátást a járványokkal és a fertőző betegségekkel szemben védő oltóanyagból a magyarok számára.

A sajtótájékoztatón többször is kiemelték: ma van a védőoltások előtti tisztelgés napja, hiszen ma, 1749. május 17-én született Edward Jenner, a legelső, himlő elleni vakcina kifejlesztője.

Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentette, hogy szerda estig meghosszabbították az oltási időpontfoglalás eredetileg kedden lejáró határidejét. A tisztifőorvos szerint vakcinabőség van, és csak az egyénen múlik, hogy él-e a védőoltás lehetőségével. Hangsúlyozta, a járványügyi adatok kedvezően alakulnak, a védelmi intézkedéseknek és a védőoltásoknak köszönhetően a harmadik hullám leszálló szakaszának végéhez közeledünk.

Kiss Róbert alezredes a sajtótájékoztatón ismertette, hogy a védőoltást igazoló, péntektől ingyenesen elérhető mobilalkalmazást már több mint 130 ezren töltötték le.

MTI

Előző sztori

Több riasztást is kaptak a hétvégén a megyei tűzoltók

Következő sztori

Szijjártó: Magyarország a legsikeresebb választ adta a koronavírus-járványra Európában