Egészség

Miért jó ha koffeint fogyasztunk?

Miért jó ha koffeint fogyasztunk?

2021. május 16., vasárnap
Miért jó ha koffeint fogyasztunk?

A koffein egy természetes serkentő szer, mely a tealevélben, kávé- és kakaóbabban fordul elő a természetben a legnagyobb mennyiségben. Az agy, központi idegrendszer stimulálásán keresztül ébren tart és késlelteti a szervezet kifáradását.

A koffein kevesebb, mint fél óra alatt jut el a véráramba és maximális hatását kb. a fogyasztás után egy órával éri el. Az agyban az agy nyugalmáért, a fáradtság érzet kialakulásáért felelős adenozin hatáskifejtését blokkolja. A nap folyamán egyre magasabb adenozin szintnek köszönhetően válunk egyre fáradtabbá és ennek köszönhetjük, hogy éjszaka aludni kívánkozunk. A koffein azáltal, hogy az adenozin receptorokhoz kötődik, vagyis elfoglalja azokat az adenozin elől (így az adenozin nem tudja kifejteni a nyugtató hatását), illetve azáltal, hogy megemeli a vér adrenalin és az agyműködést fokozó dopamin és noradrenalin szintjét, serkenti az agyműködést, ezért tartják pszichoaktív szernek.

Napi 2-4 kávé elfogyasztása, vagyis max. 400 mg-nyi koffein bejuttatása (alkalmanként max. 200 mg-nyi) a szervezetbe még nem okoz semmiféle káros mellékhatást egy egészséges emberben, sőt! Terhesség és szoptatás alatt azonban napi max. 200 mg koffeinbevitelt ajánlanak a szakemberek.

Mielőtt még rátérnénk a természetes koffeinforrások fogyasztásának jótékony hatásaira, nézzük meg, hogy melyik ital-étel mennyi koffeint tartalmaz! Egy 240ml-es adaggal számolva az eszpresszóval 240–720 mg, a kávéval 102–200 mg, a máté teával 65–130 mg, fekete teával 40–120 mg, zöld teával 15-60 mg, energiaitalokkal 50–160 mg, szénsavas üdítőkkel (kóla) 20–40 mg, koffeinmentes kávéval 3–12 mg, kakaóval 2–7 mg, kb. 30 g tejcsokival 1-15 mg, kb. 30 g étcsokival 5-35 mg koffeint vihetünk be a szervezetünkbe.

DE: a felsoroltak mellett egyes megfázásra, fájdalomcsillapításra, testsúlycsökkentésre szánt gyógyszerkombinációk is tartalmaznak koffeint, így azok mennyiségét is bele kell számítani a napi bevitelbe annak érdekében, hogy elkerüljük a túlzott koffeinfogyasztás hatásait (idegesség, nyughatatlanság, remegés, rendszertelen szívverés, alvásproblémák, illetve a fejfájást, a migrént, a magas vérnyomást a koffeinre érzékeny egyéneknél).

Az áldásos (reggeli) élénkítő hatása mellett, kissé (3-4 Hgmm-rel) a vérnyomást is megemeli, illetve vízhajtó hatású is (ez utóbbi kettő hatással szemben tolerancia alakul ki a rendszeres „koffeinfogyasztókban”). Mindezek mellett a természetes koffeinforrások az egyéb bioaktív összetevőikkel együtt rengeteg jótékony hatással vannak az egészségre nézve:

  1. Csökkentik (13 %-kal) a depresszió kialakulásának, (45 %-kal) öngyilkossági gondolatok előfordulásának gyakoriságát.
  2. Napi 3-5 kávé vagy több mint 3 pohár tea elfogyasztása 28-60 %-kal csökkentheti az Alzheimer-, illetve a Parkinson-kór kialakulásának esélyét.
  3. Sportolás során elősegíti a zsír, mint energiaforrás felhasználását. Ez azért is fontos, mert így a zsírt használja fel az izmok glükóz tartaléka helyett, így tovább képes erőkifejtést végezni az izom. Illetve fokozza az izomösszehúzódások mértékét is.
  4. A rendszeres (napi 100-400- mg-nyi koffeinnek megfelelő mennyiségű) kávé vagy zöldtea fogyasztása egyáltalán nem növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, sőt, 14-20 %-kal csökkentette a stroke kialakulásának esélyét.
  5. Egyes vizsgálatok azt mutatták, hogy a kettes-típusú cukorbetegség kialakulásának az esélyét akár 31 %-kal is csökkentheti. Érdekes módon ez a hatás a koffeinmentes kávék fogyasztásakor is megfigyelhető volt (21 %).
  6. Májvédő hatású, csökkenti a cirrhosis kialakulásának az esélyét 84 %-kal illetve a májrákét 64 %-kal.
  7. További rákellenes hatása a vastagbélrák és a bőrrák kialakulási esélyének csökkentésében is megmutatkozik. (Vastagbélráké 38 %-kal, a bőrráké 20 %-kal csökken.)
  1. Köszvénymegelőző, nőknél 57 %-kal csökkentheti az esélyét annak, hogy kialakuljon a betegség.
  1. A gyomor-bél rendszer egészségére is jótékony hatással van: fokozza a hasznos bélbaktériumok működését, mely 3 hét rendszeres fogyasztás után már megfigyelhető.

Azonban egyes gyógyszerek szedése mellett kerülni kell a koffein fogyasztását, különösen ilyen az izomlazító hatású tizanidin, a depresszió kezelésére használatos fluvoxamin, illetve a serkentő és érszűkítő hatású efedrin.

Alkohollal együtt fogyasztva a koffein maszkírozza az alkohol depresszáns hatását, éberebbnek gondolja magát az egyén, ezért többet iszik; illetve az alkohol és energiaital kombinációtól kevésbé cselekszik megfontoltan, mintha csak alkoholt inna, ennek következtében nagyobb eséllyel fog védekezés nélkül szexuális kapcsolatot létesíteni, hajlamosabb lesz ittasan vezetni vagy ittas vezető autójában utazni és emiatt több sérülés is éri az utóbbi kombináció fogyasztóit.

Péterné Csiky Orsolya (www.gyogyzsereszahaznal.hu)

További információ, hasznos tanácsot ide kattintva talál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.