Vélemény

Mi a B-terv?

Mi a B-terv?

2021. május 25., kedd
Mi a B-terv?

Minden hadvezérnek, ügynöknek, politikusnak van egy B-terve arra az esetre, ha valami félresikerül. Tartalékosok a dombok mögött, menekülési útvonal, hamis útlevelek vagy egy új jelölt. Gyurcsány intelligens, nem véletlenül tudta túlélni az öszödi beszédet és a 2006- os rendőri túlkapások utórengéseit. OK, tegyük fel, hogy a diszlexiás, hiperpasszív KariGeri valóban a kiválasztott és az egész előválasztás csak egy színjáték. Ám én egy dolgot hiányoltam eddig, mégpedig a politikai guminyulat. A guminyúl az, akit előretolnak és állja az ütéseket, ő kap minden politikai pofont, lejárató kampányt, facebook trollkodást és gyűlöletet. Majd, amikor az ellenzéki a politikai oldalnak elfogyott a lőszere és közeleg a választás, akkor előrántják az igazi jelöltet és a guminyúl eltűnik a süllyesztőben. Az ellenfélnek pedig nem marad ideje, hogy ellentámadásba lendüljön. Persze rizikós a játszma, mivel nagyon rövid idő van az igazi jelölt felépítésére és elfogadtatására a választók körében.

Szóval azon agyalok, hogy mi, jobban mondva ki lehet a B-terv. Mert nyilván van. KariGeri egy labilis ember, aki nem annyira hataloméhes, mint lennie kellene. Emlékezzünk csak, hogy ő már volt miniszterelnökjelölt és nem volt túl boldog. Egyszer amikor a mikrofon bekapcsolva maradt feltette (inkább csak magának) a kérdést, hogy a francnak kellett ezt elvállalnom. Igaz csúnyább szót használt ott a pulpitusnál. A kezét tördelő, tesze-tosza, nyelveket nem beszélő, jogsival nem rendelkező főpolgi igazából csak a dinamikus semmittevés nagymestere. Még a facebook posztjait sem ő maga írja, hanem van egy öt fős stábja arra is. Budapest egy putri lett az elmúlt másfél évben. Egyetlen ígéretét sem váltotta be eddig, csak siránkozik, hogy semmire nincs pénz. Persze a tanácsadóit azért búsásan megfizeti és milliós jutalmakat kapnak az év végén. Miért is? Igazából a nagy semmiért.

Ha KariGerit megválasztanák, hamar kiderülne, hogy a király meztelen. Egy kerületet nem tudott vezetni, hogy tudna egy országot. Gyurcsány nem krákoghatna mindig mögötte. Habár, miért is ne. Az tény, hogy ő a nagy bábjátékosa a baloldalnak. Érdekes felvetni, hogy mi történne, ha KariGeri nem bírná a nyomást és kiszállna a körhintából. Összeomlana a baloldali koalíció? Kétlem. Talán Jakab Péter lenne a B-terv, hiszen ő azért országosan ismert (főképpen a modoráról). Amíg Karácsony ismertsége és támogatottsága Budapestre koncentrálódik, addig Jakab uralja a megmaradt Jobbikot országos szinten. Persze kérdéses, hogy milyen erős a vidék, hogy MSZP-s, DK-s, LMP-s, Momentumos és Párbeszédes szavazók támogatnák-e Jakabot?

Nekem fura érzésem van ezzel az előválasztási színjátékkal. A baloldal már azt is felvetette, hogy elég lenne százezer fideszes, akik színből részt vennének a baloldali előválasztási szavazáson és azzal már egy olyan személyt juttatnának győzelemre, aki esélytelen lenne Orbán Viktorral szemben. Lehet, hogy már most azt a narratívát készítik elő, hogy a Fidesz beleavatkozott az előválasztásba és az már nem tükrözi hitelesen a baloldali szavazók akaratát. Ergo más úton választják ki a jelöltet. Gyurcsány van annyira rafkós, hogy semmit nem bíz a véletlenre. Persze, szerencsére ő is csak hozott anyagból dolgozik és az, lássuk be, elég gyenge minőségű. A legjobban akkor tudná a politikát uralni, ha a felesége jönne ki győztesen az előválasztáson (neki még krákogni sem kellene). A turkálósinges, szerencsétlen főpolgi egy fűnyírót nem tud berántani és ezt Gyurcsány is tudja. Lehet, hogy ő a guminyúl és lesz még egy csavar a történetben? Nem tartom kizártnak.

Georg Spöttle

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.