/

Karikó Katalin személyes tárgyakat adományozott a szegedi egyetemnek, egykori alma materének

Az SZTE NKI sajtóközleményét olvashatják

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Sahin-Tóth István / SZTE NKI

Egyetemi éveihez is kötődő értékes tárgyait adományozta az SZTE Klebelsberg Könyvtárnak a szegedi egyetem alumnája, Karikó Katalin. Az úttörő egyenruhához tartozó sípjától kezdve a diplomáján és indexén át a biológia szakköri füzetekig, oklevelekig sokféle relikviát hozott magával alma matere bibliotékájába. Az SZTE virtuális kiállítással is tiszteleg a világhírű kutató előtt.

Vastapssal köszöntötték a könyvtárosok az SZTE TIK épületébe lépő világhírű kutatót, aki szegedi látogatása alkalmával személyes tárgyait ajándékozta az egyetemnek. A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtára és Egyetemi Szaklevéltára virtuális kiállítás formájában tisztelgett egykori kiváló hallgatója, Karikó Katalin kutatásai és világhírt hozó tudományos sikerei előtt.

„Széleskörű együttműködés keretében, a könyvtár és a levéltár számos munkatársának bevonásával, folyamatosan bővülő gyűjteményt hoztunk létre” – mutatta be a virtuális kiállítást Keveházi Katalin, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója Karikó Katalinnak. A dokumentumtár célja a mára világszerte ismertté vált tudós méltó és hiteles bemutatása.

A 11 tematikai egységre osztottvirtuális kiállítás az SZTE Klebelsberg Könyvtár Képtár és Médiatéka oldalán, az alábbi linken érhető el: https://mediateka.ek.szte.hu/exhibits/show/kariko_katalin_szte/bevezeto

Fotó: Sahin-Tóth István / SZTE NKI

Az első öt témakör bemutatja Karikó Katalin pályafutásának kezdetét, a szegedi alma maternél töltött éveit, kutatásainak első időszakát, valamint az amerikai laboratóriumokban végzett, a koronavírus elleni küzdelmet előkészítő kutatásait.

A további hat fejezetben a Karikó Katalinnal készült interjúk és beszélgetések videórészletei láthatók, hazai és nemzetközi sajtómegjelenések olvashatók, továbbá elérhető Karikó Katalin szakbibliográfiája is.

A kiállítás készítői kiemelt hangsúlyt adtak a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont vezető szerepének, az 1970-es és 1980-as évekbeli mikrobiológiai és genetikai kutatásaiban. Az SZTE büszkén emlékezik Karikó Katalinra és egykori mestereire. Karikó Katalin mRNS-hez kapcsolódó kutatásait mindezek együttes hatása indította el, így kerülhetett a világjárvány idején a tudomány középpontjába. Az első, klinikailag engedélyezett Covid–19 elleni vakcina kifejlesztésének alapjait a vázolt életút több évtizedes mRNS-kutató munkája és szabadalma hozhatta el az egész világ számára.

A virtuális kiállítás különlegessége, hogy Karikó Katalin olyan személyes, illetve egyetemi tanulmányaival kapcsolatos dokumentumait is elérhetővé teszi, amelyek eddig ismeretlenek voltak a nagyközönség számára.

Kiemelt kép: Sahin-Tóth István / SZTE NKI

Előző sztori

Pünkösdölő Ópusztaszeren

Következő sztori

Szurkolóival ünnepel a Szedeák pénteken