Közélet

Karikó Katalin: Ami szép és jó, az Szegeden történt velem

Karikó Katalin: Ami szép és jó, az Szegeden történt velem

2021. május 20., csütörtök
Karikó Katalin: Ami szép és jó, az Szegeden történt velem

Háromnapos látogatást tesz Szegeden Karikó Katalin. Bár a kollégáink elől hermetikusan elzárták a világhírű biokémikust, médiapartnerünk, a Rádió 88 segítségével exkluzív interjút olvashatnak vele. A teljes beszélgetést cikkünk végén is meghallgatják.

Ezer szállal kötődik Szegedhez

Karikó Katalint egyik első útja tegnap a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba vitte, miután köszöntötték a városházán. Nagyon örült, hogy találkozott azokkal, akik sokat segítettek neki tudományos életútjának elején. - Volt, aki közülük messziről utazott ide, hogy újra találkozhassunk-mondta a tudós.

Karikó Katalin az SZBK-ban /Forrás: SZTE/

A biológus nem győzi hangsúlyozni, hogy mennyire boldog, amikor visszatérhet Szegedre. Számos életesemény köti a városhoz, itt volt a házasságkötése, és itt született Zsuzsanna lánya, de nosztalgikusan tekint vissza az egyetemi éveire és arra az időszakra, amikor a Herman Ottó kollégiumban élt. Sok épület illetve hely idéz fel benne szép emlékeket és mint mondta, mindig rácsodálkozik, hogy az évek során mekkorát nőttek a fák.

- Ami szép és jó történt az itt történt velem

- emlte ki.

Szegedi olimpiai bajnok a lánya

Karikó Katalin lánya, Francia Zsuzsanna 1982-ben született Szegeden, majd természetesen a szüleivel az Egyesült Államokba költözött. Ott kezdett sportolni és az amerikaiaknak nyert két olimpiai bajnoki címet és kétszer a világbajnokságon is aranyérmes lett evezésben, nyolcas hajóban. Kitűnően beszél magyarul, és ős nagyon szeret hazajönni.

A jó szó is szép elismerés

40 éven át nem igen jutott nekem dicséret, de én ettől függetlenül amit csináltam arról tudtam, hogy jó és klassz

- válaszolta, a biokémikus, amikor az elmúlt időben kapott elismerései kerültek szóba. Azt mondja, szerinte nincs olyan, hogy kis díj vagy nagy díj, számára mindegyik ugyan olyan jól esik és sokszor egy köszönő szó, vagy egy őszinte visszajelzés jobban meg tudja érinteni.

Nyáron vége lehet a pandémiának

Karikó Katalin a pandémia végét a nyárra jósolja, és szerinte annak ellenére, hogy egyelőre nem térhet vissza minden a régi kerékvágásba, optimizmusra bíztat mindenkit.

Én nagyon bizakodó vagyok, hogy őszre már minden rendben lesz. A vakcinák által – ha egyre több ember van beoltva – nem kap a vírus elég teret, és hamarosan el fog tűnni.

Hozzátette: nem gondolja hogy szükség lesz majd harmadik oltásta, bár vannak ilyen felvetések, a vizsgálatok folyamatban vannak.

Folyamatosan fejlődni kell

Karikó Katalin mesélt a munkájával járó nehézségekről és kihívásokról, de mint mondta, ezek mindig meghozzák a gyümölcsüket. Előfordul, hogy megnézi az akár évtizedekkel ezelőtti kutatásai utóéletét és izgatottan konstatálja, hogy milyen eredmények születtek ezeknek a hatására.

Nem lehet olyat, hogy csak fél gőzzel menni. Egy pillanat alatt kiderül, hogy nem követi az ember az irodalmat és máris lemarad.

Csapatmunka eredménye a vakcina

A tudós külön kiemelte, hogy a kutatás egy nagy, közös munka, hiszen ő is más eredményeire épített, és az ő eredményeire is építenek majd mások. Annak viszont nagyon örül, hogy részese lehetett a vakcina kifejlesztésének, és hozzátette, hogy rendkívül sokat dolgoztak azon a BioNTech munkatársai és a Pfizer szakértői, hogy ilyen gyorsan és ekkora mennyiségben le tudják gyártani az oltóanyagot.

Együtt örülök a többi kollégával, hogy sikerült.

-zárta az interjút Karikó Katalin.

A teljes interjút, amit Balázs István a Rádió 88 munkatársa készített, itt hallgathatja.

A Rádió 88 interjúja Karikó Katalinnal

Kiemelt kép: MTI / Rosta Tibor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.