Egészség

Így kezelhető gyógyszerek nélkül a magas vérnyomás

Így kezelhető gyógyszerek nélkül a magas vérnyomás

2021. május 2., vasárnap
Így kezelhető gyógyszerek nélkül a magas vérnyomás

A vérnyomás az a nyomás, melyet a vér fejt ki az artériák (az erek, melyek a szívből a testrészek felé továbbítják a vért) falára. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha három különböző időpontban, szakember által, megfelelő körülmények között mért értékek átlaga meghaladja a 139 Hgmm szisztolés és/vagy 89 Hgmm diasztolés értéket. A magasvérnyomás népbetegség, a lakosság 15-35%-át érinti és ami még ennél is riasztóbb: a szív-ér rendszeri betegségek csoportja a vezető halálozási ok hazánkban, ami azt jelenti, hogy minden negyedik ember ebben hal meg Magyarországon. De ha kitekintünk a nagyvilágba, USA-ban is ugyanezt figyelhetjük meg: az elhalálozott emberek 24%-a szív-ér rendszeri betegségben halt meg.

Fajtái alapján beszélhetünk esszenciális (primer) hypertóniáról (magasvérnyomásról), aminek a konkrét kiváltó okát nem ismerjük, tüneteket sokáig nem okoz és évek alatt alakul ki; illetve szekunder, vagyis másodlagosan kialakuló, valamilyen egyéb betegség, állapot, gyógyszer stb. következtében, hirtelen fellépő magasvérnyomásról. Ezek mellett megkülönböztetünk szisztolés (’első érték’ 129Hgmm<) vagy diasztolés (’perérték’ 89Hgmm<) hypertóniát.

A kezeletlen magasvérnyomás szívinfarktushoz, agyvérzéshez, aneurizmához, szívelégtelenséghez, metabolikus szindrómához, dementiához, veseelégtelenséghez stb. vezethet, ezért nagyon fontos, hogy a még más tüneteket nem okozó magas vérnyomást is kezeljék. Kiemelkedő szerepe van a rendszeres szakember általi vérnyomás ellenőrzésnek: 18 és 39 év között kétévente, de kockázati tényező(k) fennállása esetén és 40 év felett évente.

Mik azok a kockázati tényezők, amelyek kiválthatják illetve tovább növelhetik a magasvérnyomást?

  1. Életkor. Az idő előrehaladtával megnő az esély a magasvérnyomás kialakulására. 65 éves korig a férfiaknál, 65 év felett a nőknél gyakoribb a kialakulása.
  2. Családi anamnézis. Családi halmozódás figyelhető meg: ha a szülőnek magas vérnyomása van/volt, megnő az esélye annak, hogy a gyermekének is az lesz.
  3. Túlsúly. Nagyobb súlyfelesleg, magasabb vérnyomás.
  4. Fizikai aktivitás hiánya. A kevesebbet mozgó emberek szívveréseinek száma nagyobb lehet, ennek következtében a szív jobban terhelődhet. Ráadásul a fizikai aktivitás hiánya is elhízáshoz vezet.
  5. Dohányzás. Nemcsak a vérnyomást emeli, de az erek állapotát is rontja, következményeképp az artériák összeszűkülnek így növelve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
  6. Egészségtelen táplálkozás. Túlzott mennyiségű telített zsír, finomított szénhidrát (cukor, fehér liszt) bevitele.
  7. Túlzott sófogyasztás (túlzott nátriumbevitel). A só visszatartja a folyadékot, így megnő a keringő vér térfogata és ezzel az artériákra kifejtett nyomása is.
  8. Alacsony káliumbevitel. A kálium szabályozza a nátrium mennyiségét a szervezetben, így ha túl kevés van jelen belőle, megnövekedik a nátrium mennyisége a sejten belül.
  9. Túlzott alkoholfogyasztás. A hosszú ideig tartó túlzott alkoholfogyasztás károsíthatja a szívet. Nők esetében napi több mint egy, férfiak esetében kettőnél több rövidital(nyi alkohol) fogyasztása növeli a vérnyomást.
  10. Stressz. A tartósan stresszes életvitel növeli a vérnyomást. Ráadásul ha a stresszt evéssel, alkohollal vagy dohányzással próbálják levezetni, az tovább súlyosbítja a helyzetet.
  11. Bizonyos krónikus betegségek. Néhány krónikus betegség, mint a vesebetegség, cukorbetegség vagy alvási apnoe stb. következtében magas vérnyomás alakulhat ki. (Terhesség miatt is alakulhat ki magas vérnyomás.)*

Hogyan kell helyesen vérnyomást mérni?

A helyes vérnyomás ülő testhelyzetben, megfelelő méretű mandzsettával, szék háttámlájának dőlve, alkar szívmagasságban történő alátámasztásával, csendben történik. Ha szükséges egy-két perc pihenés után újra lehet mérni. Fontos, hogy a mérést megelőzően az egyén fél órán belül ne fogyasszon alkoholt, koffein tartalmú innivalót, ne dohányozzon és lehetőleg öt perc pihenés után történjen a vizsgálat.

A vérnyomás mérése történhet felkaron, csuklón vagy ujjon mérő készülékkel. Ezek közül a legmegbízhatóbb a felkaron mérő, a külső behatásokra legérzékenyebb pedig az ujjon mérő, amely emiatt a legpontatlanabb. A csuklón mérő készülékkel való mérésnél fontos, hogy a csukló szív magasságban legyen. (Elsősorban egészséges emberek vérnyomás mérésére ajánlják, illetve extrém túlsúlyos betegekére.) Az elektromos vérnyomásmérőket évente hitelesíteni kell higanyos vérnyomásmérővel.

Tudta, hogy…?
-1 kg testsúlycsökkentéssel 0,5-2 Hgmm-rel;
-rendszeres napi (30-60 perc) mozgással 4-9 Hgmm-rel;
-a sóbevitel napi 6 gramm alá szorításával 2-8 Hgmm-rel;
-az egészséges táplálkozással (sok zöldség, gyümölcs; zsírszegény tejtermékek; sovány húsok; kevés szénhidrát; kevés telített zsír) 8-14 Hgmm-rel;
-az alkoholfogyasztás még egészséges keretek (ld. feljebb) között tartásával 2-10 Hgmm-rel CSÖKKENTHETI a vérnyomását?**

Péterné Csiky Orsolya

További információ:

https://www.gyogyszereszahaznal.hu/

*https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20373410

**A Magyar Hipertóniai Társaság állásfoglalása és ajánlása (2009)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.