Így kezelhető gyógyszerek nélkül a magas vérnyomás

A vérnyomás az a nyomás, melyet a vér fejt ki az artériák (az erek, melyek a szívből a testrészek felé továbbítják a vért) falára. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha három különböző időpontban, szakember által, megfelelő körülmények között mért értékek átlaga meghaladja a 139 Hgmm szisztolés és/vagy 89 Hgmm diasztolés értéket. A magasvérnyomás népbetegség, a lakosság 15-35%-át érinti és ami még ennél is riasztóbb: a szív-ér rendszeri betegségek csoportja a vezető halálozási ok hazánkban, ami azt jelenti, hogy minden negyedik ember ebben hal meg Magyarországon. De ha kitekintünk a nagyvilágba, USA-ban is ugyanezt figyelhetjük meg: az elhalálozott emberek 24%-a szív-ér rendszeri betegségben halt meg.

Fajtái alapján beszélhetünk esszenciális (primer) hypertóniáról (magasvérnyomásról), aminek a konkrét kiváltó okát nem ismerjük, tüneteket sokáig nem okoz és évek alatt alakul ki; illetve szekunder, vagyis másodlagosan kialakuló, valamilyen egyéb betegség, állapot, gyógyszer stb. következtében, hirtelen fellépő magasvérnyomásról. Ezek mellett megkülönböztetünk szisztolés (’első érték’ 129Hgmm<) vagy diasztolés (’perérték’ 89Hgmm<) hypertóniát.

A kezeletlen magasvérnyomás szívinfarktushoz, agyvérzéshez, aneurizmához, szívelégtelenséghez, metabolikus szindrómához, dementiához, veseelégtelenséghez stb. vezethet, ezért nagyon fontos, hogy a még más tüneteket nem okozó magas vérnyomást is kezeljék. Kiemelkedő szerepe van a rendszeres szakember általi vérnyomás ellenőrzésnek: 18 és 39 év között kétévente, de kockázati tényező(k) fennállása esetén és 40 év felett évente.

Mik azok a kockázati tényezők, amelyek kiválthatják illetve tovább növelhetik a magasvérnyomást?

 1. Életkor. Az idő előrehaladtával megnő az esély a magasvérnyomás kialakulására. 65 éves korig a férfiaknál, 65 év felett a nőknél gyakoribb a kialakulása.
 2. Családi anamnézis. Családi halmozódás figyelhető meg: ha a szülőnek magas vérnyomása van/volt, megnő az esélye annak, hogy a gyermekének is az lesz.
 3. Túlsúly. Nagyobb súlyfelesleg, magasabb vérnyomás.
 4. Fizikai aktivitás hiánya. A kevesebbet mozgó emberek szívveréseinek száma nagyobb lehet, ennek következtében a szív jobban terhelődhet. Ráadásul a fizikai aktivitás hiánya is elhízáshoz vezet.
 5. Dohányzás. Nemcsak a vérnyomást emeli, de az erek állapotát is rontja, következményeképp az artériák összeszűkülnek így növelve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
 6. Egészségtelen táplálkozás. Túlzott mennyiségű telített zsír, finomított szénhidrát (cukor, fehér liszt) bevitele.
 7. Túlzott sófogyasztás (túlzott nátriumbevitel). A só visszatartja a folyadékot, így megnő a keringő vér térfogata és ezzel az artériákra kifejtett nyomása is.
 8. Alacsony káliumbevitel. A kálium szabályozza a nátrium mennyiségét a szervezetben, így ha túl kevés van jelen belőle, megnövekedik a nátrium mennyisége a sejten belül.
 9. Túlzott alkoholfogyasztás. A hosszú ideig tartó túlzott alkoholfogyasztás károsíthatja a szívet. Nők esetében napi több mint egy, férfiak esetében kettőnél több rövidital(nyi alkohol) fogyasztása növeli a vérnyomást.
 10. Stressz. A tartósan stresszes életvitel növeli a vérnyomást. Ráadásul ha a stresszt evéssel, alkohollal vagy dohányzással próbálják levezetni, az tovább súlyosbítja a helyzetet.
 11. Bizonyos krónikus betegségek. Néhány krónikus betegség, mint a vesebetegség, cukorbetegség vagy alvási apnoe stb. következtében magas vérnyomás alakulhat ki. (Terhesség miatt is alakulhat ki magas vérnyomás.)*

Hogyan kell helyesen vérnyomást mérni?

A helyes vérnyomás ülő testhelyzetben, megfelelő méretű mandzsettával, szék háttámlájának dőlve, alkar szívmagasságban történő alátámasztásával, csendben történik. Ha szükséges egy-két perc pihenés után újra lehet mérni. Fontos, hogy a mérést megelőzően az egyén fél órán belül ne fogyasszon alkoholt, koffein tartalmú innivalót, ne dohányozzon és lehetőleg öt perc pihenés után történjen a vizsgálat.

A vérnyomás mérése történhet felkaron, csuklón vagy ujjon mérő készülékkel. Ezek közül a legmegbízhatóbb a felkaron mérő, a külső behatásokra legérzékenyebb pedig az ujjon mérő, amely emiatt a legpontatlanabb. A csuklón mérő készülékkel való mérésnél fontos, hogy a csukló szív magasságban legyen. (Elsősorban egészséges emberek vérnyomás mérésére ajánlják, illetve extrém túlsúlyos betegekére.) Az elektromos vérnyomásmérőket évente hitelesíteni kell higanyos vérnyomásmérővel.

Tudta, hogy…?
-1 kg testsúlycsökkentéssel 0,5-2 Hgmm-rel;
-rendszeres napi (30-60 perc) mozgással 4-9 Hgmm-rel;
-a sóbevitel napi 6 gramm alá szorításával 2-8 Hgmm-rel;
-az egészséges táplálkozással (sok zöldség, gyümölcs; zsírszegény tejtermékek; sovány húsok; kevés szénhidrát; kevés telített zsír) 8-14 Hgmm-rel;
-az alkoholfogyasztás még egészséges keretek (ld. feljebb) között tartásával 2-10 Hgmm-rel CSÖKKENTHETI a vérnyomását?**

Péterné Csiky Orsolya

További információ:

*https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20373410

**A Magyar Hipertóniai Társaság állásfoglalása és ajánlása (2009)

Kvíz!
Előző sztori

Anyák napi kvíz!

Következő sztori

A Falco sikerével indult az elődöntő

Legutóbbi hasonló cikkek