Közélet

Egy ereklye hányattatása: Merkúr kincstárnok volt az első vétkes

Egy ereklye hányattatása: Merkúr kincstárnok volt az első vétkes

2021. május 29., szombat
Egy ereklye hányattatása: Merkúr kincstárnok volt az első vétkes

A nagy király bebalzsamozott és épségben megmaradt jobb keze ősidők óta tisztelettel övezett ereklyénk. Nemzetképünk egyik szimbóluma. Az évszázadok alatt viszontagságos sorsot élt meg: már a kezdetekkor nyoma veszett. Történt, hogy a fehérvári káptalan a zűrzavaros időkben meg akarta védeni a királyi holttestet, ezért a bazilikában álló márványszarkofágból az altemplomban lévő sírkamrába rejtette. A jobb kezet viszont, aminek csodás erőt tulajdonítottak, leválasztották a testről, és a bazilika kincstárába vitték.

Jó négy évtized telik el aztán. 1083-ban járunk, László király uralkodása idejében. Épp István király szentté avatási szertartása van soron. A szokásrend szerint a sírt fölbontották, hogy a szentelési ceremóniát elvégezhessék. A kincstár őre akkoriban Merkúr prépost, akit László király egyszerűen kitilt a sír közeléből. Az uralkodó tud már valamit… És amint fölnyílik a koporsó, akkor látják, hogy a szent király teteméről hiányzik a jobb kéz az uralkodói pecsétgyűrűvel.

Senki az ott lévők közül nem tudta a titkot, a kéz egykori leválasztását s a kincstárba elrejtését. László király viszont hallotta hírét, hogy Merkúr, a kincstárnok szenvedélyes ereklyegyűjtő – ezért is tiltotta el a sír közeléből. Hamar kiderült, hogy a kincstárnok a királyi jobbot egyszerűen ellopta, és a Biharban lévő családi monostorába vitte. László király tapintatból elfogadta az átlátszó mesét: egy angyal bízta Merkúrra az ereklyét, hogy biztonságban legyen – s a legendát hitelesítve parancsba adta a Szent Jobb monostor megépítését. Ez lett az ereklye középkori őrző helye, s a köréje épült mezőváros viseli a Szentjobb – románul Sîniob – nevet. A hányattatásnak azonban korántsem lett vége. Hosszú az út, amíg az ereklye végső helyére, a Szent István Bazilikába került, de erről a kalandos történetről majd máskor…

A magyar katolikus egyház a Szent Jobbnak már a korai időkben is külön ünnepnapot szentelt, ezt egykor országszerte megülték. Az ereklye 938 évvel ezelőtti megtalálásának emléknapja holnap lesz: május 30-án lelték meg az elveszettnek hitt mítikus emléket, és ezt már az ősi, XIII. század eleji kalendáriumaink is számon tartották.

Az ereklye kivételes erejét és az azt körölölelő tiszteletét jelzi: a régi magyar nyelvben a Szent Jobb és a Szent Jog – két, azonos értékű szinonim kifejezésként élt.

*
Post scriptum:

Épp ennek az írásnak beszegésekor, délben jött a gyászhír: a tudós kultúrtörténész, aki a magyar őslegendák – s így a Szent Jobb mítosz – egyik legismertebb, fáradhatatlan kutatója volt, Jankovics Marcell filmrendező, író, grafikus, a Nemzet Művésze 80 éves korában elhunyt.

Nyugodjon békében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.