Kvíz!

Anyák napi kvíz!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az anyák napja világszerte ünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. 

Ezen a napon köszönjük meg  a törődést, sok örömmel, feledhetetlen pillanatokat melyeket az anyukáktól kaptunk. Emlékezünk azokra az anyákra, akik már nem lehetnek köztünk. 

Játékunkból sok, az anyák napja körüli érdekesség kiderül. Játsszon velünk!

147

Anyák napi kvíz

1 / 10

Az anyák megünneplésének története az ókorba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. Melyik országból ered e szép szokás?

2 / 10

Az Egyesült Államokban 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilvánítani. Időt és energiát nem sajnálva próbált méltó emléket állítani megboldogult édesanyának. Jarvis elérte célját, de nem örülhetett igazán sokáig, mivel a történet nem várt fordulatot vett. Mi történt?

3 / 10

Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából. Az első anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában tartották. Melyik szervezet karolta fel a gondolatot és tette meg az előkészületet az Anyák napjának országos bevezetésére?

4 / 10

Az anyák napja, bár nemzetközi ünnep, de nem minden országban tartják azonos időben. Magyarországon mikor ünnepeljük?

5 / 10

A világ egyik legrégebbi ősanya szimbóluma, egy 22 ezer éves, 11 centiméteres kőszobrocska. Ez a meglehetősen telt idomú, idealizált női alakot formázó figura a kutatók egyik feltételezése szerint a termékenység, anyaság istennőjét ábrázolja. Milyen néven vált ismerté ez a szobrocska?

Question Image

6 / 10

Semmelweis Ignácot méltán titulálták  az anyák megmentőjének.  A magyar orvostudomány egyik legkiemelkedőbb alakja, aki olyan maradandót alkotott, mely megalapozta mai egészségügyünket. Milyen felfedezésével érdemelte ki ezt a címet?

7 / 10

József Attila a Mama című versében, már felnőttként emlékezik vissza anyjára. Hogyan folytatódik a vers? Már egy hete csak a mamára gondolok mindig, meg-megállva…

8 / 10

Az Anyák napi köszöntések szinte nélkülözhetetlen kelléke a virág. Ezzel köszönthetjük az édesanyákat és a nagymamákat a gondoskodásért és az évek során tőlük kapott szeretetért. Melyik az a klasszikus anyák napi virág, mely általában az ünnep idején virágzik?

9 / 10

Az anyai szeretetről számos film is készült. Ebben a kedves, de egyben szomorú történetben Susan Saradon és Julia Roberts játszák a főbb szerepeket. Egy válás után a volt férj újra nősülne, amit az egykori feleség nem néz jó szemmel, és pláne nem akarja a gyerekei közelében látni a nőt. Ám a sors úgy hozza, hogy a két nőnek egymásra kell támaszkodnia. Melyik film ez?

Question Image

10 / 10

Karriert és család. Nehezen összeegyeztethető, mégis számtalan olyan híresség vagy akár egyszerű családanyája él, vagy élt a világban, akinek ez sikerült. Például II. Erzsébet királyné a legboldogabb éveinek tartja az ifjú anyaként és feleségként átélt időszakot. Hány gyermeke és unokája született a királynénak?

a pontod

Az átlagos pontszám: 73%

0%

Előző sztori

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik az érettségi

Következő sztori

Így kezelhető gyógyszerek nélkül a magas vérnyomás