Közélet

A költő legszebb pünkösdje

A költő legszebb pünkösdje

2021. május 22., szombat
A költő legszebb pünkösdje

Szinte hihetetlen: ezer ember egy irodalmi matinén! Lehet, tán máskor is megtörtént, de egyszer biztosan. 1923 májusának harmadik vasárnapján, Juhász Gyula jubileumi köszöntésén.

Negyedszázaddal volt ez túl egy másik pünkösdön: amikor 1899-ben a szegedi piaristák diákja a városi újság, a Napló hasábjain a saját verseivel nézett farkasszemet. Nyomtatásban addig még nem láthatta írását. De azon a napon a költői hivatásépítmény első téglája a helyére került.

Elindul egy költői életút. Keservesen nehéz magánéletbe ágyazva: hiperérzékenység, stabilitáshiány, túlfűtött érzelmi készlettel és szeretetvággyal körítve. Nem egyszerű képlet. De az olykor megbillenő önkép helyrepofozásához ott vannak a barátok. Kosztolányi-Babits-Juhász Gyula: irodalmunkban nincs tán másik hármas, akik ennyire összenőttek. Igazi testvériség volt az övék. Egy életre szóló, mondhatnánk, és valóban: születésük éve majdnem azonos, és földi utuk vége is közel esik. Gyakorta időznek együtt Pesten is, Szegeden is, a város számon tartja találkozásaikat – hát persze! Három korszakos költő együtt még a gazdag szellemi életet élő városban is esemény. Aztán adódik egy alkalom, amihez hasonlót addig még nemigen látott a művelt közönség.

Vasárnap, 1923. május 20-a, fél 11. A Belvárosi Mozi előtt emberek gyülekeznek. Egyre többen vannak. Nem véletlen: a hatalom által nemigen, de a szegedi elit és a köznép által is igazán tisztelt költő köszöntése van soron. A húszas évek szegedi sajtójának különc figurája, Pór Tibor az ötletadó, ő szervezi meg azon a pünkösdön minden idők legnagyobb szegedi költőünnepét: a Juhász Gyula indulása 25. évfordulójára rendezett matinét. Pór egyébként az esemény idején már éppen kirúgott hírlapíró – ő szervezte meg korábban az újságírók bérkövetelő sztrájkját, emiatt kirúgják, s később Sarló Sándor néven kezd új szakmai életet –, de a költőtalálkozón ott van, gondos házigazdaként. Az újság az eseménytől írta: „Ezer ember jelent meg vasárnap délelőtt 11 órakor a Belvárosi Moziban, ahol a modern magyar irodalom vezető nagyságai jöttek össze Juhász Gyulát ünnepelni, huszonötéves költői jubileuma alkalmából. Soha még olyan áhítatos csönd és olyan felmagasztosult hangulat nem ült a Belvárosi Mozi helyiségében, mint ezen az irodalmi ünnepen.”

Előlépnek sorban az írótársak: Móra Ferenc legelsőbb, aki az életét szimbolizáló mezei virággal köszönti az ünnepeltet, s a lap szerint „… a közönség szűnni nem akaró tapsorkánnal jutalmazta őket.” Aztán Kosztolányi érkezik e szavakkal: „Ő maradandót alkotott s könyvei az óriás könyvtárak azon a részén állanak, melyekben visszatérnek a korok a halhatatlanság utcájába.” Babits Mihály következik: arról beszél, milyen nagy hálával tartozik barátjának, mert hiszen költői életútja elindítóját is tisztelheti benne. De hát ugyanezt a segítséget kapták a fiatalabbak, a szintén jelen lévő József Attila is, meg Szabó Lőrinc, és mennyien még! Mert Juhász Gyula szíve a tehetségéhez hasonló volt: nagy. Az Utolsó imádság című verse záró soraiban írja: „Legyen mindenki boldog, aki él itt, / S halálra fáradt lelkem szenvedésit / Írd mind az ő javukra, Istenem!” Ugyanezt tükrözi a költőtárs üzenete: a Juhász Gyuláról való nóta, vagyis József Attila verse a kortársról, a barátról, a szeretet küldöttéről: „… Mindenkinek jár távoli csomag / S egy égi izenet, amit hozott, / Ahonnan jött, az örök szeretetből…” (.József Attila: Juhász Gyuláról való nóta, 1923, részlet)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.