Közélet

A héten még fent lesz a Tisza

A héten még fent lesz a Tisza

2021. május 25., kedd
A héten még fent lesz a Tisza

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság készséggel elárult megkeresésünkre, hogy mire számíthatunk a Tisza vízállásával kapcsolatban. Részletes adatokat és előrejelzést is a rendelkezésünkre bocsátottak.

Az Alsó-Tisza jelenlegi áradását a Tiszán és mellékfolyóin elindult, kisebb-nagyobb árhullámok okozzák. A TISZAVIZIG három helyen mért adatokat, Csongrádnál 531 cm, Mindszentnél 561 cm és Szegednél 538 cm volt a vízállás ma reggel. Ezek mindegyike az elsőfokú árvízvédelmi szint alatt vannak, ami 650 centimétert jelent, és előreláthatóan nem is fogják meghaladni azt. A szakértői vélemény kifejti, hogy a Maros árhullámának gyors levonulása kedvező feltételeket biztosított az alsó-tiszai átvonuláshoz, így a vártnál alacsonyabb vízszint fog kialakulni.

Szegeden valószínűleg már ma megáll a vízszint-emelkedés 540 centiméter környékén, jelentős apadás csak a hét vége felé fog bekövetkezni - addig nagyjából maradni fog a jelenlegi vízállás. Előrejelzésük szerint a rakpart szintjét várhatóan nem fogja elérni, felhívják a figyelmet azonban arra, hogy a folyó fentebbi területein továbbra is emelkedni fog a víz. Csongrádnál és Mindszentnél a hét második felében lesz várható a tetőzés, ami nem fogja meghaladni a 600 centimétert az előrejelzések szerint.

Arról, hogy meddig lesz lezárva a rakpart a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. dönt. Cikkünket frissítjük, amint sikerült kapcsolatba lépnünk velük az üggyel kapcsolatban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.