Közélet

Politikai "szakértéssel" vádolja Duda Ernőt a Magyar Hírlap

Politikai "szakértéssel" vádolja Duda Ernőt a Magyar Hírlap

2021. április 1., csütörtök
Politikai "szakértéssel" vádolja Duda Ernőt a Magyar Hírlap

"Az olcsó, elavult módszerrel készülő kínai vakcinák Kína külföldi térnyerését szolgálják, nekünk nem szabad elkezdenünk oltani velük"

- nyilatkozta még januárban Duda Ernő, aki mondott sok mást is a kínai vakcináról anno. Egyebek mellett azt, hogy „feláll a szőr a hátán a Sinopharm oltóanyagától”.

https://szegedma.hu/2021/01/duda-erno-szerint-a-kinai-vakcina-olyan-mintha-a-nagykoruton-most-vezetnenk-be-a-lovasutat

A lap szerint politikai alapon "szakért" a professzor, hasonlóan az "ellenzéki párt szerepét játszó" Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez, amely egyszer ezt, máskor annak ellenkezőjét követeli - írja a Hírlap. Össze is érintették a két szálat.

A PDSZ politizál - Duda szakért?

Február végén a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) levélben kérte a miniszterelnököt az iskolák bezárására, a digitális munkavégzés elrendelésére valamennyi köznevelési intézményben és a szakképzés területén – a kormány egy héten belül ennek megfelelő döntést hozott. Akkori levelében a PDSZ leírta azt is: „Ha a zárást követően sor kerül az ágazatban dolgozók beoltására, és szigorú járványügyi protokollokkal felvértezve újra megnyitjuk az intézményeket, akkor nemcsak az általános, de a középiskolások is visszatérhetnének a padsorokba" - idézi fel a lap.

Miután azonban a kormány döntött a tanárok soron kívüli oltásáról – a már regisztráltak április 1. és 3. között, a később jelentkezők április 8. és 10. között részesülhetnek az oltásban –, illetve arról, hogy így valószínűleg április 19-én nyithatnak az iskolák, a PDSZ a korábbinál is hevesebb tiltakozásba és pánikkeltésbe kezdett, noha a tanárok a Pfizer-vakcinát kapják, ennél pedig már az első oltás után legalább két héttel nyolcvanszázalékos védettség alakul ki - írja a lap.

Hivatkoznak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentésére is, aki "hangulatkeltésnek" minősítette a PDSZ követeléseit. „Sokan vannak, akik a tanárokhoz hasonlóan munkájukból adódóan naponta sok emberrel találkoznak és nem jutnak soron kívül oltáshoz. (…) A szakszervezet kérésének teljesítése után is a kormányt szidalmazza és a tanárokat próbálja – egyébként sikertelenül – az iskolák újranyitása ellen hangolni. Ez ékes bizonyítéka annak, hogy a PDSZ-nek mind az iskolai oktatás, mind az általuk képviselt tanárok másodlagosak. Az elsődleges a kormánnyal való konfliktuskeresés. A járvány legnehezebb időszakában is. Ez egyszerre felelőtlen és sajnálatos” – állapította meg a miniszter.

A Magyar Hírlap azért találta meg most Duda Ernőt, mert a PDSZ-hez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozott. Az iskolák újranyitásának feltétele az oktatásban dolgozók koronavírus elleni védettsége címmel pedig a PSZ is közzétett egy petíciót, amelyet két szakértő jegyez, és ezek egyike: Duda Ernő professzor emeritus, az MTA doktora, genetikus, virológus, immunológus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.