//

Politikai “szakértéssel” vádolja Duda Ernőt a Magyar Hírlap

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A lap szerint nem szakmai, sokkal inkább politikai alapokon "szakért" a szegedi professzor. A Magyar Hírlap arra alapozza állításait, hogy Duda nem éppen lelkesen nyilatkozott a kínai vakcináról korábban, sőt azt mondta: „feláll a szőr a hátán a Sinopharm oltóanyagától”. Most pedig beállt a lap szerint a PSZ-es petíció mögé is.

 

“Az olcsó, elavult módszerrel készülő kínai vakcinák Kína külföldi térnyerését szolgálják, nekünk nem szabad elkezdenünk oltani velük”

– nyilatkozta még januárban Duda Ernő, aki mondott sok mást is a kínai vakcináról anno. Egyebek mellett azt, hogy „feláll a szőr a hátán a Sinopharm oltóanyagától”.

A lap szerint politikai alapon “szakért” a professzor, hasonlóan az “ellenzéki párt szerepét játszó” Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez, amely egyszer ezt, máskor annak ellenkezőjét követeli – írja a Hírlap. Össze is érintették a két szálat.

A PDSZ politizál – Duda szakért?

Február végén a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) levélben kérte a miniszterelnököt az iskolák bezárására, a digitális munkavégzés elrendelésére valamennyi köznevelési intézményben és a szakképzés területén – a kormány egy héten belül ennek megfelelő döntést hozott. Akkori levelében a PDSZ leírta azt is: „Ha a zárást követően sor kerül az ágazatban dolgozók beoltására, és szigorú járványügyi protokollokkal felvértezve újra megnyitjuk az intézményeket, akkor nemcsak az általános, de a középiskolások is visszatérhetnének a padsorokba” – idézi fel a lap.

Miután azonban a kormány döntött a tanárok soron kívüli oltásáról – a már regisztráltak április 1. és 3. között, a később jelentkezők április 8. és 10. között részesülhetnek az oltásban –, illetve arról, hogy így valószínűleg április 19-én nyithatnak az iskolák, a PDSZ a korábbinál is hevesebb tiltakozásba és pánikkeltésbe kezdett, noha a tanárok a Pfizer-vakcinát kapják, ennél pedig már az első oltás után legalább két héttel nyolcvanszázalékos védettség alakul ki – írja a lap.

Hivatkoznak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentésére is, aki “hangulatkeltésnek” minősítette a PDSZ követeléseit. „Sokan vannak, akik a tanárokhoz hasonlóan munkájukból adódóan naponta sok emberrel találkoznak és nem jutnak soron kívül oltáshoz. (…) A szakszervezet kérésének teljesítése után is a kormányt szidalmazza és a tanárokat próbálja – egyébként sikertelenül – az iskolák újranyitása ellen hangolni. Ez ékes bizonyítéka annak, hogy a PDSZ-nek mind az iskolai oktatás, mind az általuk képviselt tanárok másodlagosak. Az elsődleges a kormánnyal való konfliktuskeresés. A járvány legnehezebb időszakában is. Ez egyszerre felelőtlen és sajnálatos” – állapította meg a miniszter.

A Magyar Hírlap azért találta meg most Duda Ernőt, mert a PDSZ-hez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozott. Az iskolák újranyitásának feltétele az oktatásban dolgozók koronavírus elleni védettsége címmel pedig a PSZ is közzétett egy petíciót, amelyet két szakértő jegyez, és ezek egyike: Duda Ernő professzor emeritus, az MTA doktora, genetikus, virológus, immunológus.

Előző sztori

Ma megsüketülnek a harangok

Következő sztori

Nem áprilisi tréfa: az önkormányzati média kéri számon a szabad tájékoztatást