Kiss-Rigó László: Krisztus az élet abszolút győztese

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi püspök húsvéti köszöntője.

Sokunkban ilyenkor, húsvétra készülve talán nem is tudatosul, hogy a kereszténység, a keresztény hagyományokból táplálkozó kulturális közegben élő emberek, leginkább a Krisztust követő, benne hívő emberek számára a Názáreti Jézus feltámadására, a halál feletti győzelmére történő emlékezés, a Húsvét a legnagyobb ünnep. Sőt, valójában a keresztények 2000 év óta, a kezdetektől minden vasárnap ezt ünneplik, mert Jézus vasárnap támadt fel, mutatta meg és bizonyította, hogy él. Igaz, az ünnepi összejöveteleiket a keresztények az első századokban, főleg az üldözések idején sokszor csak titokban tarthatták, de 321-ben Konstantin császár éppen a keresztények miatt rendelte el, hogy minden vasárnap ünnep, munkaszünet legyen, addig ugyanis mai fogalommal épp olyan munkanap volt, mint a többi. A naptári évben az egyik vasárnapot, húsvét vasárnapját pedig rendkívüli ünnepélyességgel övezték.

Jézus halál feletti győzelme nem olyan, mint a „happy end” egy regényben. Ő nem egy legenda főszereplője, aki visszajött a halálból, hogy igazságot szolgáltasson, bosszút álljon ellenségein. Ő nem visszajött a halálból, hanem legyőzve túllépett a halálon, megmutatta és bizonyította, hogy él, de nem a földi életét hosszabbítja meg, hanem a győzelmét meg akarja osztani mindenkivel, amennyiben mindannyiunk számára nem csak a lelkünk, hanem egész test-lélek emberségünk számára végtelen perspektívát, örök jövőt nyitott és biztosított. Ebben részt venni minden ember egyetlen végső célja, hazatalálása. Krisztus az élet abszolút győztese, a jó hír pedig az, hogy mindannyiunknak felkínálja a lehetőséget, hogy vele együtt mi is az Élet győztesei legyünk. Gratulálok mindannyiunknak a lehetőséghez, kicsit jobban becsüljük meg magunkat, éljünk vele!

Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi püspök

Előző sztori

Balog Zoltán: Jézus azt üzeni, “ne félj, előtted megyek!”

Következő sztori

Egészség- és környezetvédelmi kutatási program zárult le a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban