Közélet

Este a Koponyák hegyén

Este a Koponyák hegyén

2021. április 2., péntek
Este a Koponyák hegyén

Már túl mindenen: Názáreti Jézus elárultatott, elítéltetett, megfeszíttetett.

A drámai erejű festményen, Munkácsy Krisztus-trilógiája harmadik darabján ott van az elmúlt és ott az épp megtörtént pillanat – csak a jövő hiányzik. Mert az akkor még legfeljebb vízió, és aki annak titkát felfedné, ott függ a kereszten. Élettelenül.

Annak az élettelennek a lábai alatt látható mindenki, még az is, aki nincs is ott: az épp futásnak eredt alak, akinek sietségében megtestesül a rémület, és képzeletünk odavetíti mellé a társait, azok rémületét is, akik hamarosan meghallják a hírt. A halálítéletet kierőszakoló főtanács emberein is látni, testbeszédük nem más: önigazolás akar lenni, a mögött pedig látni már az előbújó félelmet – és odagondoljuk azokat is, akik a gaztettben részesek voltak, s akik szintúgy félni fognak majd. A római legionáriusok arcán is ott feszül a bizonytalanság, és ahogy fegyvereiket fölmutatják, mintha megerősítést kérnének, de az nincs, ahogy nem lesz majd a szellemalakként odaképzelt többi rómainak, a helytartónak se, mert a terhet mindenki maga hordozza.

De a plebsz, igen, a plebsz ússza meg szívfájdalom nélkül, ők, ha már nincs semmi látnivaló, unottan odébbállnak, így tesz a létrás-szekercés végrehajtó is, megy, s majd várja az új alkalmat, amikor ismét keresztre segíthet valakit, egykedvűen, hisz ez neki csak munka, és nem tudja, most sem tudta, ki volt az, akit gerendára szegezett.

Csak a római százados volt az, aki akkor, ott kimondta az igazságot, mert látott mindent, megsejtett valamit a jövőből, és így szólt: – Ez az ember valóban ártatlan volt…

De a felismerés kései. Bevégeztetett. Consummatum est.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.