Közélet

Egy ország gyászolja Törőcsik Marit

Egy ország gyászolja Törőcsik Marit

2021. április 16., péntek
Egy ország gyászolja Törőcsik Marit

Pénteken reggel, 86 éves korában elhunyt Törcsik Mari. Azóta pályatársai, barátai tisztelői emlékeznek a Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas művésznőre.

https://szegedma.hu/2021/04/gyasz-meghalt-torocsik-mari

Egykori férje, Bodrogi Gyula válásuk után is jó barátságban volt a művésznővel. Az utolsó hetekben is beszéltek telefonon. "Ez a világ legtermészetesebb dolga, de amikor megtörténik, valahogy mégsem tudja elhinni az ember. Emlékszem, milyen volt fiatalon, amikor egy pillanat alatt érkezett el számára a világsiker. Éppen csak beiratkozott a főiskolára, és a következő pillanatban már az egész világ ismerte a Körhinta miatt.Nagyon kedves, szép, érzékeny ember volt, amilyennek egy fiatal lánynak lennie kell. Aztán példaképpé vált a szakmabéliek számára is. Rengeteg vele kapcsolatos kép, emlék torlódik, zakatol a fejemben, de most nagyon nehéz beszélni róluk. Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem."-nyilatkozta Bodrogi Gyula az Indesx megkeresésére.

"Szívükig hatolt ennek a személyiségnek az ereje"

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti színház igazgatója felidézte, hogy amikor a Körhintát műsorra tűzték a Nemzeti Színházban, azt találta ki, hogy az előadás végén, a tapsbanTörőcsik Mariis jöjjön be a színpadra. "Sok érvet és ellenérvet felsorakoztattak a kollégáim az ötletre. Mindegyikben volt igazság, és bennem is volt kétely. A kételyt a közönség oszlatta el. Ahogy az előadás végénTörőcsik Maribelépett a színpadra, a nézőtér felrobbant. Állva tapsolták, ünnepelték őt az emberek. Mert a szívükig hatolt ennek a személyiségnek az ereje. Van valaki, akit lehet szeretni. Akit egy ország szeret. Aki nem megosztó, hanem összetartó személyiség. Hálásak vagyunkTörőcsik Marinak sok-sok alakításért, megannyi derűs pillanatért, a szeretetért, a példaadásért, amivel az alkotói munka, a színház iránti alázatra tanított. Köszönet azért, hogy láthattuk, hogy vele dolgozhattunk, hogy hűséges volt a Nemzeti Színházhoz. A magyar színházművészet pótolhatatlan egyéniségét gyászoljuk" - hangsúlyozta Vidnyánszky Attila az MTI-nek eljuttatott közleményben.

Rajongtak érte az emberek

A művésznő közeli barátja, Jordán Tamás, amikor a Nemzeti Színház igazgatója volt,Törőcsik Mari isa társulathoz tartozott. Egyik rendezésében, Csiky Gergely Buborékok című darabjában megkérte, hogy legyen a játékmester, ezt a próbafolyamatot együtt csinálták végig. Mint mondta, igazán szorossá akkor vált a kapcsolatuk, amikor a Nemzeti Színházban már nem lépett színpadra és a Vas megyei Velemben élt, ahol régóta megvolt Maár Gyulával közös házuk. "Szombathelyen voltam színházigazgató és a két hely között kicsi a távolság, gyakran meglátogattam őt" - mondta, hozzátéve, hogy mindig kitalált valamit, szórakoztattaTörőcsik Marit, aki kapcsolatukról azt mondta: igazi barátság. Ezek a látogatások mindig tele voltak humorral, derűvel. Mindig feltöltődést, örömet jelentett számára, ha meglátogatta. "Ha találkozott vele a közönség, ünneplés volt, amiből kiderült, rajonganak érte az emberek."-mondta Jordán Tamás.

Orbán Viktor közösségi oldalán búcsúzott

Drága Mari! Elment hát. Repültünk, Mari, repültünk! Isten Önnel!" - írta Orbán Viktor miniszterelnök a péntek hajnalban elhunytTörőcsik Marira emlékezve Facebook-oldalán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.