Árvízvédelmi beruházások fejeződtek be az Alsó-Tiszán és a Maroson

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Partbiztosítások kialakításával és a Maros ferencszállási kanyarulatának rendezésével növelték az árvízvédelmi biztonságot az Alsó-Tisza-vidékén - tájékoztatta az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság PR-referense csütörtökön az MTI-t.

Nagyszöllősi Nóra közölte, a 4 milliárd forintos összköltségű, uniós támogatással megvalósított projekt célja a levelényi, lúdvári és algyői partbiztosítások megerősítése, helyreállítása, illetve a Maros ferencszállási kanyarulatának rendezése, a térség árvízi biztonságának javítása, az árvízi kockázatok csökkentése volt.

A folyómeder folyamatos változása miatt az Alsó-Tiszán néhol már veszélyesen megközelítette egy-egy kanyarulat az árvízvédelmi töltéseket, így ezeken a helyeken elengedhetetlen volt a partvédő művek rekonstrukciója.

A Maroson lévő ferencszállási kanyarulat partbiztosítása sem nyújtott már kellő garanciát, ezért az árvízvédelmi töltés védelmi képességének megőrzése érdekében itt is indokolttá vált a beavatkozás. 619 folyóméter hosszon új nyomvonalra került a töltés, megerősítették a partvédő művet, illetve a folyó jobb partján a meder-él korrekciója is megtörtént.

A projekt nyolc dél-alföldi település – köztük Makó, Szeged, Hódmezővásárhely és Szentes – közigazgatási területére terjedt ki.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósította meg a beruházást, amelynek hatására nemcsak a térség árvízi biztonság javul, hanem ezzel együtt a régió lakosainak élet- és vagyonbiztonsága, illetve nem utolsó sorban az agrárterületek védelme is biztosítottabbá válik a jövőben – áll a közleményben.

Kiemelt képünk illusztráció

Előző sztori

A WHO szerint sikeres a magyar oltási kampány

Videó a cikkben
Következő sztori

Döbbenetes videó az újfehértói vonatbalesteről