Közélet

Árvízvédelmi beruházások fejeződtek be az Alsó-Tiszán és a Maroson

Árvízvédelmi beruházások fejeződtek be az Alsó-Tiszán és a Maroson

2021. április 22., csütörtök
Árvízvédelmi beruházások fejeződtek be az Alsó-Tiszán és a Maroson

Nagyszöllősi Nóra közölte, a 4 milliárd forintos összköltségű, uniós támogatással megvalósított projekt célja a levelényi, lúdvári és algyői partbiztosítások megerősítése, helyreállítása, illetve a Maros ferencszállási kanyarulatának rendezése, a térség árvízi biztonságának javítása, az árvízi kockázatok csökkentése volt.

A folyómeder folyamatos változása miatt az Alsó-Tiszán néhol már veszélyesen megközelítette egy-egy kanyarulat az árvízvédelmi töltéseket, így ezeken a helyeken elengedhetetlen volt a partvédő művek rekonstrukciója.

A Maroson lévő ferencszállási kanyarulat partbiztosítása sem nyújtott már kellő garanciát, ezért az árvízvédelmi töltés védelmi képességének megőrzése érdekében itt is indokolttá vált a beavatkozás. 619 folyóméter hosszon új nyomvonalra került a töltés, megerősítették a partvédő művet, illetve a folyó jobb partján a meder-él korrekciója is megtörtént.

A projekt nyolc dél-alföldi település - köztük Makó, Szeged, Hódmezővásárhely és Szentes - közigazgatási területére terjedt ki.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósította meg a beruházást, amelynek hatására nemcsak a térség árvízi biztonság javul, hanem ezzel együtt a régió lakosainak élet- és vagyonbiztonsága, illetve nem utolsó sorban az agrárterületek védelme is biztosítottabbá válik a jövőben - áll a közleményben.

Kiemelt képünk illusztráció

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.