Tápai Péter szerint Botkának lépnie kell az elítélt kollégái miatt, akik 40 milliós kárt okoztak

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szegedi Fidesz frakcióvezetője szerint Botka Lászlónak és a jegyzőnek fel kell lépnie annak érdekében, hogy a VIP-parkolóügyben elítélt vádlottak megtérítsék az önkormányzatnak okozott kárt.

A szegedi Fidesz frakcióvezetője közölte: jogerős ítélet mondja ki, hogy Szeged korábbi címzetes főjegyzője, a polgármester kabinetvezetője, valamint a város egykori alpolgármestere csaknem 40 millió forint kárt okozott azzal, hogy “kegyelteknek”, “barátoknak” ingyenesen parkolóbérleteket juttatott.

Az önkormányzati képviselő beszédében felszólította a polgármestert és a jegyzőt, lépjenek fel annak érdekében, hogy ez az összeg visszakerüljön az önkormányzat költségvetésbe.


A frakcióvezető emlékeztetett arra, korábban már levélben kérdezte a jegyzőt, hogy mit kíván tenni a kár megtérítése érdekében. Ám azt a választ kapta, hogy semmilyen jogszabály nem biztosít hatáskört a jegyzőnek arra, hogy az esetleges kár megtérítése érdekében fellépjen.

Tápai Péter kifejtette, ezzel szemben a jogszabályok alapján helyi önkormányzat követeléséről lemondani csak törvényben vagy helyi rendeletben meghatározott esetekben és módon lehet. A politikus szerint így abban az esetben, ha a polgármester és a jegyző nem intézkedik a kár megtérítése érdekében, fölmerülhet a hűtlen kezelés gyanúja.

A Gyulai Törvényszék február 24-én jogerősen elítélte az ingyenes szegedi parkolóbérletek miatt indult ügy vádlottjait – a korábbi címzetes főjegyzőt, a polgármester kabinetvezetőjét, valamint a parkolási rendszert működtető szegedi közlekedési társaság korábbi ügyvezetőjét és üzletágvezetőjét – a megismételt másodfokú eljárásában. A bíróság hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat társtettesként, illetve felbujtóként.

A vádlottak 2008 és 2012 között ingyenes parkolóbérleteket biztosítottak természetes és jogi személyeknek úgy, hogy erre közgyűlési felhatalmazásuk vagy egyéb jogszabályi alapjuk lett volna. Olyanok is részesültek ingyenes parkolóbérletben, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal. A vádlottak ezzel mintegy 40 millió forint kárt okoztak a szegedi parkolási rendszert üzemeltető önkormányzati cégnek.

Az ügyben tavaly a Gyulai Törvényszék másodfokon eljáró másik tanácsa pénzbüntetést szabott ki a vádlottakra, köztük a közlekedési társaság – az esetükben jogerőssé váló ítélet miatt a megismételt másodfokú eljárásban nem érintett – egy későbbi vezetőjére és Szeged egyik korábbi alpolgármesterére.

SzegedMa/MTI

Előző sztori

Egyre több 40 éves kerül kórházba, sok beteg állapota gyorsan romlik

Következő sztori

Valószínűleg késik a tram-train próbaüzeme