SZÖRNYŰ: Már csecsemőket is támad a koronavírus!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A csecsemőket sem kíméli a koronavírus új variánsa: két-három hetes újszülötteket is kezelnek a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben – mondta a Blikknek Dr. Szabó László, a kórház belgyógyászatának osztályvezető főorvosa. A járvány harmadik hullámában háromszor annyi gyereket kell ellátniuk, többen is lélegeztetőgépre kerültek vagy műtüdő-kezelésre szorultak.

A korábbi időszakban is voltak Covid-pozitív betegeink, de azok többsége valamilyen egyéb gyerekbetegség miatt került be, nem „covidos” tünetekkel. Enyhe légúti tünetek, láz és „mellékesen” Covid-pozitivitás kísérte a tüneteket. Csak kisebb számban volt szükség a Covid fertőzés okozta légúti tünetek miatt kórházi felvételre. 

Most viszont az a jellemző, hogy sokkal több olyan gyermek jön, akinek tipikus “covidos” tünetei vannak: elhúzódó láz, nagyon rossz közérzet, szaglásvesztés, köhögés, tüdőgyulladás. Jobban megviseltek, betegebbek, akik most érkeznek hozzánk

– magyarázta a lapnak az orvos, aki szerint a járvány korábbi szakaszaiban inkább serdülőkorúak voltak jellemzősen, akik bekerültek; “most viszont már fiatalabb életkorban is jönnek. Ez azt jelenti, hogy két-három hetes újszülöttek is vannak köztük. A szülők elkapják a koronavírust, a csecsemő ott él velük egy családban, és csakhamar nála is jelentkezik a láz, az étvágytalanság, a rossz közérzet, a PCR-tesztje pedig pozitív lesz. Csecsemőkorútól a 18 éves gyerekig minden betegünk van most – tette hozzá.

Az előző időszakban a fertőzés akut fázisában kezelt gyermekek esetében sikerült a lélegeztető gépet elkerülni, február óta azonban már hárman is lélegeztetésre szorultak, és előfordult, hogy műtüdő (ECMO) kezelésre is szükség volt.

(via Blikk / Borítóképünk illusztráció, fotó INNEN van)

Előző sztori

Tizenöt gólos magyar siker Pozsonyban

Következő sztori

27 millió dolláros kárpótlást kap George Floyd családja