/

Szegedi VÍZ-kvíz

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A víz Szeged múltjában kitörölhetetlen emlék. Az áldást és rombolást egyaránt okozó Tisza mellett a város más természeti adottságai is számos lehetőséget kínálnak azoknak, akik kicsit kiszakadnának a hétköznapi mókuskerékből. 

A Tisza, a Maros, a gyógyvizek és a városi tavak mind hozzátartoznak a szegedi élethez. Ön mennyire ismeri ezeket a helyeket? Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

511

Szegedi VÍZ-kvíz!

1 / 10

A Tisza Magyarország második legnagyobb folyója. Közel ezer kilométeres útja során 5 országot érint, majd a Vajdaság közepén, Titelnél a Dunába ömlik. De vajon hol ered a folyó?

Question Image

2 / 10

Az alsóvárosi ferences kolostor sekrestyeajtaján látható egy jelzés, ami a kiáradt Tisza vízszintjét mutatja. Mikor volt a pusztító árhullám?

Question Image

3 / 10

Szeged városa két minősített gyógyvízzel rendelkezik. Az egyik forrás az Anna-kút, amely az Anna Fürdő vízellátását biztosítja. A másik a Napfényfürdő Aquapolis gyógyvize. Hogy hívják a kutat, amely az újszegedi fürdőt táplálja?

Question Image

4 / 10

A Tisza Szeged főutcája – tartja a mondás. Ki fogalmazta meg ezt a gondolatot?

Question Image

5 / 10

1961-ben került Szegedre az egykori Táncsics gőzhajó. Átalakítása után kedvelt szórakozó- és vendéglátóhelyként üzemelt. Hogy hívták az egykori hajócsodát?

Question Image

6 / 10

Magyarország legnagyobb szikes tava is Szegeden található. Gazdag madárvilága és ősi növényzete miatt fokozottan védett. Hogy hívják ezt a 2000 hektáron elterülő halastórendszert?

Question Image

7 / 10

Szeged zöld folyosójának becézik ezt a kedvelt kirándulóhelyet, amely az 1850–60-as évek folyószabályozásának köszönheti létét. Mi a neve ennek a kb. 6 hektáros területnek?

Question Image

8 / 10

A Tisza parti városban a vízi sportok is méltán népszerűek. Olimpiai bajnok úszók, vízilabdázók, kajakosok nevelkedtek a szegedi egyesületekben. Melyik olimpiai bajnokunk nem Szegeden látta meg a napvilágot?

Question Image

9 / 10

A Tiszához köthető egyedülálló természeti látványosság a tiszavirágzás. Mikor látható a kérészek különleges násztánca?

Question Image

10 / 10

 Ha szeged akkor halászlé – tartja a mondás. A szegedi halászlét sűrűsége, színe és csípőssége miatt dicsérik. „Olyan sűrű, piros a leve, mint a legdühösebb bikának a vére” – írja Herman Ottó. Mi a szegedi halászlé titka?

Question Image

a pontod

Az átlagos pontszám: 71%

0%

Előző sztori

Drámai végjátékban nyert a Szedeák

Következő sztori

A kéthetes zárással megszakítható a fertőzési lánc