Közélet

Napi cuki: kétpúpú teve született a Szegedi Vadasparkban

Napi cuki: kétpúpú teve született a Szegedi Vadasparkban

2021. március 26., péntek
Napi cuki: kétpúpú teve született a Szegedi Vadasparkban

Az újszülött tevecsikó a szlovákiai Bajmóc állatkertjéből származó Katának és a dortmundi származású Mohának a közös utóda.

Mint írják, a tevék, a többi patás állathoz hasonlóan, fejletten születnek, már pár órásan fel tudnak állni. Ez azért nagyon fontos, mert a legfiatalabbak a legvédtelenebbek a ragadozókkal szemben, ha menekülni kell, nekik is követniük kell a csapatot. Állatkertben természetesen Hannát ilyen veszély nem fenyegeti, békésen pihenhet és kísérheti figyelemmel élete első tavaszi rügyfakadását.

Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos

Megemlítik, hogy az állatkertekben a kétpúpú teve háziasított változatát tartják, amely nem is annyira számít egzotikusnak a Kárpát-medencében, mint sokan gondolnák. A Közép-Ázsiában kb. 4500 éve háziasított kétpúpú tevét már honfoglaló eleink is ismerték, illetve a török hódoltság korában is éltek hazánkban. A közhiedelemmel ellentéten ugyanis a kétpúpú tevék nem trópusi, hanem mérsékelt égövi sivatagos, félsivatagos élőhelyről származnak. Jelenleg is élnek vadtevék, azonban súlyosan veszélyeztetettek, mindössze kisebb csapatai maradtak fenn a Góbi-sivatagban, számuk az ezret sem éri el.

Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.