Nálunk a brit vírus okozza a legfőbb bajt, a világban már terjed a nigériai mutáns!

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A koronavírusnak már az a variánsa is terjed a világban, amelyet először Nigériában fedeztek fel. Ez a brit mutáció egyik változata, de nem veszélyesebb nála – mondta Rusvai Miklós víruskutató az InfoRádiónak, ami az Index szemlézett.

A legismertebb variáns a brit, mert ez megváltoztatta az eredeti, vuhani koronavírus terjedőképességét, és ez okozza most nálunk is a legfőbb gondot

– magyarázta a víruskutató. Ez okozta a járványnak a nagyarányú felfutását az Egyesült Királyságban október végétől egészen mostanáig, a közelmúltig. Ez a variáns tulajdonképpen abban különbözik az eredetitől, hogy megváltozott a tüskefehérje szerkezete, és máshogy kapcsolódik a sejthez a vírus.

Amiről hallottunk még többet, az a brazíliai mutáció volt, de lényeges tulajdonságát a vírusnak ez nem változtatta meg. Ugyanez érvényes a nigériai változatra is – mondta a szakember. Az utóbbi a brit vírus egy újabb mutálódása, ez terjed most Algériában, Olaszországban és a Távol-Kelet számos országában.

A legtöbb mutációnak csak a járványtani nyomozás szempontjából van jelentősége

– tette hozzá Rusvai Miklós.

Itt meghallgatható:

(via Index)

HANG!
Előző sztori

“Brüsszel elszúrta” – Orbán szerint

Nagy árvíz
Következő sztori

Mint a kigyó sziszegve, mászva jött az óriási áradat