Egészség

Most sajnos helyzet van - ismerte el Müller Cecília

Most sajnos helyzet van - ismerte el Müller Cecília

2021. március 4., csütörtök
Most sajnos helyzet van - ismerte el Müller Cecília

A reprodukciós ráta folyamatosan emelkedik

A világ nagyon nehezen tud megszabadulni a pandémiától– közölte Müller Cecília tiszti főorvos a koronavírus magyarországi megjelenésének első évfordulóján.

A védőoltások beadása új szakaszt jelent, de sem számban, sem időben nem tartunk ott, hogy a mostani helyzetre jelentős hatását éreznénk, és ezért kellett bevezetni azokat a szigorú intézkedéseket, amelyek a kontaktok számát csökkentik – mondta.

A harmadik hullám bejelentése, február 18. óta összesen 2533-al nőtt a kórházban ápolt betegek, és 307-el a lélegeztetőgépen lévők száma.

A reprodukciós ráta folyamatosan emelkedett, az új variánsoknak köszönhetően és mára elérte az 1,3-ast. Most sajnos helyzet van, ezért kellett bevezetni a szigorú intézkedéseket, amelyek a kontaktusok csökkentését hivatottak elősegíteni – emelte ki. Hozzátette: akkor lehet a vírus terjedésének csökkenéséről beszélni, ha sikerül az R-rátát egy alá csökkenteni.

Az elmúlt napok adatait ismertetveközölte, hogy 6278 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdet óta összesen 446 178 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív fertőzések száma pedig nagyon gyorsan nőtt 80 ezerről 102 ezerre péntekre. Elhunyt 152 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 476 főre emelkedett.

Ezzel rendkívül leterheltté vált az egészségügyi rendszer is, főleg azért, mert a brit vírusmutánsa fiatalabb korosztályban is súlyos szövődményeket okoz. Fokozatosan emelkedik a kórházban ápoltak száma, amely elérte a 6554-et, közülük 639-en vannak lélegeztetőgépen.

Szerdáig közel 400 ezer időst olthatnak be

Újabb vakcinaszállítmányokra számítanak csütörtökön. Az AstraZeneca oltóanyagából a várt 127 200 adag helyett csak 105 600 adag vakcina jön,míg az újabb Szputnyik V szállítmány már megérkezett. Jövő héten a már korábban megérkezett és bevizsgált 100 ezer adag orosz vakcinát szállítják ki.

A szakember közölte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség elindította a Szputnyik oltóanyagának gyorsított eljárásban történő vizsgálatát.

Az oltásokról elmondta, hogy Magyarország átoltottságban már a harmadik helyen áll Európában.

A regisztrált idősek oltása jelenleg is zajlik. A háziorvosok és oltópontok szerdáig 395 ezer regisztrált 60 éven felüli személyt tudnak beoltani. Másfél millió 60 évnél idősebb személy regisztrált eddig. Őket Sinopharm- és Moderna-vakcinákkal oltanak be a háziorvosoknál, valamint Pfizerrel az oltópontokon.

A hétvégén a 18–59 éves krónikus beteget oltanak be a hétvégén a kórházi oltópontokon. Összesen 250 ezren regisztráltak, 114 ezren már megkapták az oltást és a hétvégén 70 ezer ember oltására kerül sor. Őket SMS-üzenetben értesítik a részletekről. Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy az adott helyen és időben jelenjen meg.

Közölte, hogy 101 kórházban 403 oltóponton reggel 7-től este 8-ig lesznek nyitva. Óránként 12 személy beoltására készülnek. Arra kért mindenkit, hogy vigyék magukkal személyes adataikat valamint a hozzájárulási nyilatkozatot, amely a Vakincainfo.gov.hu oldalról letölthető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.