Közélet

Megérte a sok lélegeztetőgép beszerzése - véli Kollár Lajos professzor

Megérte a sok lélegeztetőgép beszerzése - véli Kollár Lajos professzor

2021. március 3., szerda
Megérte a sok lélegeztetőgép beszerzése - véli Kollár Lajos professzor

Az érsebész professzor, egyetemi tanár emlékeztetett, az első hullámban sok bírálat érte a kormányt, hogy feleslegesen biztosított több ágyat, vagy akár lélegeztetőgépet, de utólag azt látni, hogy ez nagyon helyes lépés volt és meghozta a gyümölcsét, hiszen rendelkezésre áll az a kapacitás, ami szükséges a magasabb fertőzésszámhoz is.

A rendelkezésre álló ágyak száma több 10 ezer és most 5-6000 betegnél többet nem kell kórházi kezelésre befogadni. A lélegeztetőgépek számainál is arról volt szó, hogy feleslegesen sok, de jelenleg is több ezer lélegeztetőgép áll rendelkezésre és most sajnálatos módon egyébként 500 körül van a gépi lélegeztetettek száma, ami jobb időszakban 200 alá is ment már

– tette hozzá.

A március 1-jén hatályba lépett az egészségügyi dolgozókat érintő új törvény kapcsán Kollár Lajos elmondta, úgy tudja, 5-10 ezer között van azoknak a száma, akik felmondtak..

Sok egészségügyi dolgozó nem ismeri ennek a jogállásnak a tartalmát, tehát egy zsigeri ellenállás látható. Nem járnak rosszabbul az egészségügyi dolgozók (…) Ez a szám nem annyira riasztó, ez nem fogja veszélyeztetni az egészségügyi ellátórendszert

– tette hozzá a professzor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.