Egészség

Letoha Tamás: a kínai vakcina széles körű védelmet ad, előnye az egyszerűségében rejlik!

Letoha Tamás: a kínai vakcina széles körű védelmet ad, előnye az egyszerűségében rejlik!

2021. március 1., hétfő
Letoha Tamás: a kínai vakcina széles körű védelmet ad, előnye az egyszerűségében rejlik!

“A koronavírus elleni védőoltások leghagyományosabb típusa elölt koronavírusra támaszkodik”

– kezdte az Átlátszónakdr. Letoha Tamás. A szegedi kutatóorvos2020 februárja ótamolekuláris szinten vizsgálja a SARS-CoV-2 koronavírus- és gazdasejt-interakciókat.

Letoha szerint “ilyen inaktivált vírus-alapú vakcina a kínai Sinopharm BBIBP-CorV elnevezésű vakcinája, ami itthon múlt héten kapta meg az engedélyt. A technológia előnye az egyszerűségében rejlik: a replikációra képtelen koronavírust a szervezetbe jutva a szöveti falósejtek bekebelezik, megemésztik és a vírusburok legjellemzőbb részeit a sejtfelszínen prezentálva segítik a fertőző koronavírus ellen létrejövő specifikus immunválasz kialakulását.”

Hangsúlyozta, ilyen oltás többek között a járványos gyermekbénulás elleni, inaktivált poliovírust tartalmazó Salk-féle vakcina.

A kutatóorvos azt is mondta,

“az inaktivált vírussal történő védőoltás igen szélesspektrumú immunitást biztosít, ami hatékony lehet a hasonló fehérje elemekkel bíró egyéb koronavírusok ellen is.

Ezt támasztja alá kínai kutatók múlt héten megjelent tanulmánya is, amiben kimutatták, hogy a Sinopharm BBIBP-CorV vakcinájával immunizáltak antitestjei hatékonyan közömbösítették a dél-afrikai koronavírus variánst.”

Úgy folytatta, “az inaktivált koronavírussal történő immunizáció így

széles körű védelmet ad, és hatásában emlékeztet a fertőzésen tünetmentesen átesettekre is.

Náluk az immunrendszer hatékonyan akadályozta meg a vírus nagymértékű szaporodását, ezzel magyarázhatók az elmaradt vagy enyhe tünetek, ez pedig előrevetíti, hogy az elölt vakcinával oltottak esetében hosszú távú immunitás alakulhat ki.”

Az immunválasz kiváltása a cél

A kutatóorvos azt is mondta, a Magyarországon forgalomban lévő többi oltóanyag a tüskefehérje RNS (Moderna illetve Pfizer) vagy DNS (AstraZeneca, Szputnyik V, Johnson and Johnson) szintű genetikai kódját juttatja be az emberi szervezetbe. Ez is kiváltja az immunválaszt.

“Hasonló dolog történik, mint a koronavírus-fertőzés esetében, amikor is az emberi sejtek kezdik el termelni a vírusburkot. Ugyanakkor az emberi sejtekbe jutott örökítőanyag nem képes replikálódni, így az immunválasz itt nem válik ellenőrizhetetlenné, mint a természetes fertőzés esetében bizonyos esetekben előfordul”- mondta.

Letoha azt is hangsúlyozta, hogy az oroszok azért használnak 2 különböző fajtájú adenovírus-variánst, hogy az első dózis esetében az adenovírus 26 ellen fellépő immunválasz a második, más fajtájú adenovírust bejuttató dózis hatékonyságát ne csökkentse.

Letoha szerint mindegyik oltóanyag biztonságos és hatékony a koronavírus ellen.

Gyógyszeripari érdekek miatt hallgatnak

“Az inaktív vakcinák – mint például a kínai – hátránya, hogy ezek előállítása relatív egyszerű, így a technológia iparjogvédelmi szempontból egy rémálom: bárki, aki inaktivált koronavírus-vakcinát gyárt, az felhasználhatja a másik, szintén inaktivált koronavírus alapú vakcinát fejlesztő eredményeit.

Azaz, itt a technológia egyszerűsége nem képes olyan mértékű védelmet nyújtani, ami a fejlesztőt megvédené a versenytársaktól.

A modern gyógyszeriparhoz elengedhetetlen preklinikai és klinikai fejlesztések költségei pedig olyan magasak, amelyek szinte megkövetelik, hogy a fejlesztők olyan technológiába fektessenek, amelyek piaci hasznát a technológia komplexitásából eredően mások nem tudnak elorozni. Ez a fajta hozzáállás a gyógyszeriparban nyílt titok” – mondta a gyógyszeripart jól ismerő kutatóorvos.

Letoha Tamás állítja,

“a kínai Sinopharm fázis 3 eredményei is azért látnak nehezen napvilágot, hogy megakadályozzák, más, ugyanezen technológiát használó versenytársak hozzájutását az eredményekhez.

Akik ezek után már a Sinopharm klinikai vizsgálatainak eredményeit felhasználva tudják saját vakcinájukat engedélyeztetni.Ilyen versenytársakból pedig nincs hiány: Európában a sokak számára ismeretlen, de több piacon lévő vakcinát kifejlesztő Valneva oltóanyaggyár is β-propiolaktonnal inaktivált koronavírus-vakcinát fejleszt.”

Világszerte bíznak a kínai vakcinában

A kutatóorvos szerint a kínaiak által is használt technológia iránti bizalmat jellemzi, hogy az Egyesült Királyság, ami egyébként otthont ad a világ egyik legfelkészültebb oltóanyagfejlesztőinek, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca konzorciuma által kifejlesztett csimpánz adenovírus alapú koronavírus-vakcina mellett a Valneva oltóanyaggyár β-propiolaktonnal inaktivált koronavírus vakcinájából foglalt le a legtöbbet: szám szerint 100 millió adagot.

A DNS, RNS alapú technológiák piaci előnye, hogy csak nagyon kevés gyártó képes ezen oltóanyagok előállítására, így nagyon kevés versenytárs miatt a gyártók befektetéseinek haszna kizárólag a gyártónál csapódik le.

“Az eredményeket pedig más gyártók, akik nem rendelkeznek az oltóanyagot előállítani képes komplex gyártástechnológiával, nem tudják elorozni. Könnyebbség az is, hogy az előállítás nélkülözi a patogén vírusrészecskéket” – mondta az Átlátszónak Letoha Tamás.

A kutatóorvos arra is emlékeztet, több új tanulmány van, amelyek azt mutatják, hogy az RNS vagy DNS alapú tüskefehérje-oltóanyagok a dél-afrikai mutáns esetében szignifikáns hatáscsökkenést mutatnak.

“A csak a tüskefehérjével immunizáló oltóanyagokat a számítógépes programokhoz hasonlóan egy-egy újabb mutáns megjelenésével „upgradelni” kell.

Ezen mutánsok megjelenése pedig a tüskefehérje alapú vakcinák használatával egyre valószínűbb: hiszen az eredeti tüskefehérjére irányuló immunválasz közömbösítő hatása alól az új mutánsok hatékonyan kiszelektálódnak. Az RNS ill. DNS oltások esetében a védőhatás időtartama a klinikai vizsgálatok 2 hónapos időtartamára szorítkozik. Jelenleg még az sem ismert, hogy a COVID–19 megbetegedést kivédő hatás mellett ezen oltások képesek-e a fertőzés megakadályozására. Mivel ezt még senki nem mérte” – tette hozzá.

Biztató eredmények, újabb oltóanyagok

A tömeges védőoltás biztató jeleket hozott Izraelben. A Pfizer mRNS alapú vakcinája hatékonyan mérsékli a fertőzés átadását is. “Azonban egyre több híradás számol be arról, hogy ugyanezen vakcinával oltottak újrafertőződtek. A gyártó véleménye az, hogy a 2 oltásból álló vakcina esetében a teljes hatékonyság csak a két héttel a második védőoltást követően várható és ezen az időszakon belül még az oltottak még a betegség kialakulásával szemben sem tekinthetők 100%-ban védetteknek” – magyarázta Letoha Tamás.

A kutatóorvos azt is mondta, komoly reményeket fűznek a Johnson and Johnson 1 dózisú védőoltásához. “Ott egy darab masszív dózisú (100 milliárd) adenovírussal juttatják a tüskefehérje kódoló DNS-t az emberi szervezetbe, ezzel segítve a gyors immunizációt. Azonban még ez esetben sem ismert, hogy az eredeti koronavírusra fejlesztett vakcina hogyan véd majd a mutánsok ellen, illetve hogy a védőhatása milyen hosszú távú lesz.”

“A vakcinák legújabb típusa viszont már nem genetikai kódot, hanem fehérjedarabkákat juttatnak a szervezetbe.

A gyártás során itt sem kell foglalkozni a virulens vírus inaktiválásával, ugyanakkor nincs sejtekbe juttatott genetikai kód sem. Erre a technológiára épít a 3. klinikai fázist hatékonyan abszolváló Novavax” – árulta el.

Letoha Tamás szerint az eljárás előnye, hogy a nanorészecskéket leginkább a falósejtek veszik fel. Hatékonyságát a klinikai vizsgálatok is igazolják:

az Angliában zajló a fázis 3 klinikai vizsgálatokban 89,3%-os hatékonysággal védett a COVID–19 megbetegedés ellen.

“Itt már az esetek 50%-át az új brit mutáns okozta. A Dél-Afrikában zajló 2b fázisú klinikai vizsgálatokban a Novavax 60%-os hatékonyságot mutatott az enyhe, középsúlyos és súlyos COVID–19 esetek kivédésében. Ugyanakkor itt az esetek 90%-át a más vakcinák ellen igencsak rezisztensnek mutatkozó dél-afrikai variáns okozta” – folytatta.

A mellékhatás valójában reakció

“A védőoltások célja a szervezet specifikus ellenállásának fokozása mesterségesen előidézett immunitással” – mondta az Átlászónak Letoha Tamás. Hangsúlyozta, a védőoltással többfajta védettség alakulhat ki, az eddigi adatok szerint a tünetes COVID–19 megbetegedés kialakulását gátolják.

“Jelenleg még nincs arra klinikai adat, hogy az oltott személy nem oltottól elkaphatja-e a fertőzést vagy átadhatja-e neki. Az viszont egyre valószínűbb, hogy az oltottakban az eredeti SARS-CoV-2 szintje alacsonyabb lesz, még akkor is, ha a fertőzést elkapják. Hiszen betegség súlyossága elleni védelem csak az alacsonyabb vírusszámmal magyarázható” – mondta.

Mivel sokan tartanak az oltás mellékhatásaitól, erre is rákérdeztünk a kutatóorvosnál.

“A kínai vakcina esetében tapasztalt mellékhatások valójában az immunrendszer aktiválódásából eredő hatások,

amelyek lehetnek lokálisak, úgymint a beadás helyén tapasztalt bőrmelegség, duzzanat, keményedés vagy csomó, viszketés, vagy a szervezetet egyéb helyein fellépőek, mint a fejfájás, hőemelkedés, fáradékonyság, izomfájdalom, ízületi fájdalom, köhögés. Az ennél súlyosabb mellékhatások, mint például az allergiás reakciók fellépte extrém alacsonyak” – mondta Letoha. Mivel a kínai oltónyag esetében egy inaktivált vírusról van szó, a vírusburokkal szemben fellépő allergiás reakció viszonylag ritka.

“A tüskefehérje genetikai kódját az emberi sejtekbe juttató modern vakcinák esetében, ahol az ember saját sejtjei gyártják le a tüskefehérjét, így az immunválasz, hasonlóan a vírusfertőzéshez, a tüskefehérjét termelő emberi sejtek ellen irányul, emiatt pedig a mellékhatásokat az oltottak nehezebben élik meg. Persze itt is személyenként változó ezen mellékhatások szubjektív megélése” – mondta.

Azt is hozzátette, “teoretikusan azonban egy, a falósejtek által gyorsan bekebelezett vírusfehérjétől, legyen az a kínai Sinopharm inaktivált koronavírust tartalmazó BBIBP-CorV vakcinája vagy a Novavax csúcstechnológiájú tüskefehérje részecskéje, kevesebb mellékhatás várható, mivel a falósejtek az oltóanyaggal a szervezetbe juttatott vírusfehérjéket gyorsan bekebelezik és a kialakuló immunválasz így nem célozza a testi sejteket.”

(via Átlátszó)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.