Közélet

Kormányinfó: pénteken jelentik be az újabb intézkedéseket

Kormányinfó: pénteken jelentik be az újabb intézkedéseket

2021. március 18., csütörtök
Kormányinfó: pénteken jelentik be az újabb intézkedéseket

Júniusig megtörténhet a lakosság teljes átoltottsága

Júniusig megtörténhet a hazai lakosság átoltottsága – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tájékoztató elején elmondta:

egyáltalán nincs kapacitás probléma, 11 ezer ágy áll rendelkezésre.

A miniszter elmondta: a lakosság felét keleti vakcinákkal fogják beoltani, így próbáljuk meg elviselni ezt a néhány nehezebb hetet, remélhetőleg utána lehet majd nyitni. A harmadik hullám csúcsának közelében járhatunk, pár napon, vagy egy héten belül tetőzhet a harmadik hullám, legkésőbb március végén. Utána csökkenhetnek a számok.

„Továbbra is az oltás a legjobb megoldás a járvány megfékezésére. Ha kellően sokan regisztrálnak, kellően sokat oltunk, akkor nem lesz negyedik hullám”

-emelte ki a miniszter.

Az érettségi időszakára a tanárok is megkaphatják az oltást, de az idősek előnyt élveznek. Gulyás Gergely cáfolta azt az álhírt mi szerint a háziorvosok külön listákat kapnak arról, hogy betegeik közül ki melyik vakcinát kaphatja meg.

Az oltottságtól függ a nyitás üteme

Pénteken jelenti be Orbán Viktor az elkövetkezendő hetek intézkedéseit. Minden vakcinára szükség van, keletire és nyugatira is.

Csütörtök este nyolckor lezárul a nemzeti konzultáció, az eredményeket a hétvégén teszik közzé. A miniszter arról is beszélt, hogy közel vagyunk a nyitáshoz. Mint mondta, a konzultáció alapján döntenek arról, hogy a védettségi igazolvány milyen jogosultságokat ad majd. Több lépcsős újraindításban gondolkodik a kormány.

Védettségi igazolvány

Gulyás Gergely elmondta: már egymilliónál is több védettségi igazolványt küldtek ki a beoltottaknak. A kínai vakcinaszállítmányok előbb érkeznek, az oroszok hamarosan behozzák a februári lemaradást. Ma kiderül az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) álláspontja az Astra Zenecáról. Az eddigi szakvélemények szerint ez az oltás is hatásos és nem okoz komplikációkat, vagy súlyosabb mellékhatásokat.

Álhírek terjednek

"Országosan egységes védekezés van, nem tervezünk területenként eltérő intézkedéseket"-jelentette ki Gulyás Gergely. Hozzátette, a Kormányzati Tájékoztatási Központ már cáfolta az ezzel kapcsolatos álhíreket, melyek a sajtóban jelentek meg.

A miniszter arról is szólt, hogy nem oltópontokra, hanem vakcinákra van szükség. "Budapesten 700 oltópont van, nincs szükség a főpolgármester által felajánlott oltópontokra."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.