Kiderült: elhalasztják a tömeges oltást!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

György István, az ITM államtitkára arról tájékoztatott az operatív törzs péntek tájékoztatóján, hogy rendben halad az oltások beadása. A hétvégére tervezett AstraZeneca-oltásokat elhalasztották, erről SMS-ben értesítik az érintetteket. A kórházi oltópontokban mintegy 70 ezer 18-59 éves krónikus beteg kapta volna meg a vakcinát.

György István elmondta, az első oltást már 862 ezer fő kapta meg és 259 ezer fő már a második adagon is túl van. Így már 1,14 millió oltásnál tart Magyarország, ami 10,9 százalékos átoltottságot jelent, mely a harmadik legjobb adat az Európai Unióban.

Ezen a héten 400 ezer oltóanyag beadására kerül sor: 114,660 Pfizer-, 40 ezer Moderna- és 250 ezer Sinopharm-vakcinát használnak fel.

Tájékoztatott arról, hogy a hétvégére tervezett AstraZeneca-oltásokat elhalasztották, erről SMS-ben értesítik az érintetteket. A kórházi oltópontokban mintegy 70 ezer 18-59 éves krónikus beteg kapta volna meg a vakcinát.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára ismertette a köznevelési intézményekben várható lépéseket.

A középfokú felvételi vizsgákról elmondta, azok nem állnak le, de javasolják, hogy az online térben folytatódjanak.

Már vannak a vakcinának ellenálló mutánsok is

Napról napra emelkedik az új fertőzések száma. Ennek csökkenését célozzák a hétfőn életbe lépő szigorító intézkedések. Már több mint 105 ezer az aktív fertőzöttek száma, míg egy-két hete ez a szám csak 80 ezer volt, ami jelzi a vírus terjedésének drasztikus növekedését.– közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Kórházakban 6857 főt ápolnak és 677-en vannak lélegeztetően.Az elhunytak száma folyamatosan emelkedik. Az elmúlt 24 órában 143-an vesztették életüket. A legfiatalabb 29 éves volt.

Ha az aktív fertőzötteket őket nem izoláljuk megfelelőképpen, akkor mindannyian tovább tudják adni a fertőzést. Az ő

megbetegedésüket többségében már az angol mutáns okozza

– fogalmazott a tiszti főorvos.

A regisztrált idősek oltása rendben zajlik – mondta. Először a legidősebbekkel kezdték az oltást a háziorvosok. Összesen 432 ezer főnél már befejezték az oltást.

Az oltakozási kedv is folyamatosan emelkedik. Decemberben még a lakosság 15 százaléka jelezte szándékát az oltásra, ez az arány már 42 százalékra emelkedett.

Folyamatosan nő a világon detektált variánsok száma, melyek járványügyi szempontból másképp viselkednek, sokkal nagyobbak és fertőzőbbek.

Már jeleztek az oltóanyagokkal szemben ellenálló mutánsokat is, ami kihívás elé állítja a vakcinagyártókat.

Közölte, hogy döntés született arról, hogy favipiravir nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszert a fekvőbetegek mellett most már a járóbeteg-ellátásban is adhatják majd a háziorvosok. Időben alkalmazva ez megakadályozhatja a betegség súlyos lefolyását.

Müller Cecília közölte, hogy csúcslaboratórium épül kormányzati és uniós forrásból a Nemzeti Népegészségügyi Központ területén. A csúcstechnológiát képviselő létesítmény a különleges kórokozók gyors felismerését teszi lehetővé.

Előző sztori

Így robog a vonat a felújított Szeged–Hódmezővásárhely-szakaszon – videó!

Következő sztori

Közgazdászhallgatókat támogat a gazdaságtudományi kar

Legutóbbi hasonló cikkek