Közélet

Gulyás szerint gyűlöletkampányt folytat a baloldal a vakcinabeszerzés ügyében

Gulyás szerint gyűlöletkampányt folytat a baloldal a vakcinabeszerzés ügyében

2021. március 6., szombat
Gulyás szerint gyűlöletkampányt folytat a baloldal a vakcinabeszerzés ügyében

Gulyás Gergely szombaton a közösségi oldalán közétett bejegyzésében ezzel kapcsolatban azt írta, az európai uniós vakcinalehívásoknak négy kategóriája van: initial (normal), optional, top up és top-up optional.

"Mind az +initial+ dózisokból, mind az +optional+ dózisokból 80 millió állt a tagállamok rendelkezésére, összesen 160 millió. A tagállamok közötti elosztási elv alapján Magyarországnak az előbbi kategóriába tartozó dózisokból ugyanannyi megvásárlására volt lehetősége, mint az utóbbiakból, (kétszer 1 744 000) összesen 3 488 000 darabra" - tette hozzá.

Gulyás Gergely megjegyezte, az Európai Bizottság által kötött szerződés 15. oldala szerint - amelynek képét csatolta bejegyzéséhez - az "optional" kategóriába tartozó oltóanyagok leghamarabb a harmadik negyedévben érkezhetnek, "amikorra már egyéb beszerzések révén rendelkezésre fog állni a teljes 18 év feletti lakosság teljes átoltásához szükséges oltóanyag".

"A valós teljesítés azonban a szerződésben rögzített ütemezésnél is rosszabbul halad. Ezt támasztja alá a Moderna szállítási ütemterve, amelyből kiderül, hogy Magyarországra csak a negyedik negyedévben nem fognak szállítani, tehát még az első (initial) kategóriába tartozó oltóanyaghoz is csak a harmadik negyedévben juthatunk hozzá. Addigra már akkor is marad oltóanyagunk, ha az amúgy önkéntes oltás lehetőségével minden nagykorú magyar ember él" - emelte ki a miniszter.

Gulyás Gergely bejegyzéséhez mellékelte a táblázatot is, amelyből - mint írja - kiderül, hogy vélhetően hasonló okokból több másik uniós tagállam sem élt az opcionális lehívás lehetőségével.

A miniszter reagált arra a sajtóhírre is, hogy az EU képviselete szerint mivel a közös uniós vakcinabeszerzési program keretében Magyarország által megrendelt oltóanyagok nem az EU-tól érkeznek Magyarországra, hanem a gyártóktól, nincs közvetlen rálátásuk a pontos szállítási menetrendre. Gulyás Gergely közölte: a negyedéves szállításra vonatkozó, bejegyzésében ismertetett információk az Európai Bizottság és név szerint Stella Kyriakides uniós biztos által aláírt, a bejegyzéshez csatolt szerződésből származnak.

"A Bizottság tehát pontosan tudatában van annak, hogy az említett vakcinaszállítmány nem érkezhet meg a harmadik negyedév előtt. Ahogyan a Bizottság a csatolt táblázatot is jól ismeri" - tette hozzá, feltéve a kérdést, hogy vajon miért hazudott ebben a kérdésben az EU képviselete.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.