Közlekedés

Felfüggesztette a kormányhivatal Vásárhely új buszos szolgáltatóját

Felfüggesztette a kormányhivatal Vásárhely új buszos szolgáltatóját

2021. március 3., szerda
Felfüggesztette a kormányhivatal Vásárhely új buszos szolgáltatóját

A kormányhivatal a Jovány Busz Kft. két autóbuszának honosítási eljárása során nem látta el azokat "közforgalmú személyszállításra alkalmas" bejegyzéssel, mivel a cég nem terjesztett elő erre irányuló kérelmet. A buszok így menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást nem végezhetnek, hiszen - a kérelem hiányában - az ehhez szükséges műszaki alkalmasságukat egyáltalán nem vizsgálta az engedélyező hatóság.

A menetrend szerinti személyszállításhoz a buszoknak fokozott utasbiztonsági és műszaki előírásoknak kell megfelelniük, emellett megfelelő felelősségbiztosítással is rendelkezniük kell.

A kormányhivatal Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) hódmezővásárhelyi polgármester hétfőn a közösségi médiában közzétett videójából észlelte, hogy a hiányzó engedély ellenére az autóbuszokkal mégis végeznek menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást.

A kormányhivatal még ezen a napon helyszíni ellenőrzést végzett, és megállapította, hogy az ellenőrzött busszal személyszállítási szolgáltatást végeznek. A kormányhivatal a szabálytalanság miatt 100 ezer forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezte a Jovány Busz Kft.-t. A bírság ellenére a szolgáltató cég nem hagyott fel azoknak a járműveknek a használatával, amelyek nem rendelkeznek szükséges engedéllyel. Kedden erről a kormányhivatal újabb helyszíni ellenőrzésén ismételten meggyőződött.

A folyamatos jogsértésre, valamint az utasbiztonságra tekintettel a kormányhivatal az újabb 100 ezer forintos közigazgatási bírság kiszabása mellett három hónapra felfüggesztette a Jovány Busz Kft. működését.

Márki-Zay Péter a hódmezővásárhelyi közgyűlés véleményét kikérve tavaly decemberben döntött a helyi buszközlekedés átszervezéséről Jovány Gyula helyi vállalkozó tervei alapján. Ez alapján március 1-jétől kettő a műszakváltásokhoz igazodó "munkásjárat" és három a kórházat, a piacot és a bevásárlóközpontokat érintő körjárat közlekedik majd óránként. A városkártyával rendelkező hódmezővásárhelyiek ingyenesen használhatják ezeket a buszjáratokat.

A szolgáltatás ellátására két évre pályázatot írt ki az önkormányzat. A legkedvezőbb - mintegy 90 millió forintos - ajánlatot Jovány Gyula cége, a Jovány Busz Kft. nyújtotta be.

A Volánbusz korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a hatályos közszolgáltatási szerződésének megfelelően március 1-jétől is változatlan menetrend szerint indítja helyi autóbuszjáratait Hódmezővásárhelyen, mert a vállalat nem kapott a megállapodás felmondásáról szóló hivatalos értesítést az önkormányzattól.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.