Felfüggesztette a kormányhivatal Vásárhely új buszos szolgáltatóját

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Két autóbusz is a megfelelő hatósági engedély nélkül végzett menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást Hódmezővásárhelyen, ezért a kormányhivatal három hónapra felfüggesztette a hétfőtől a helyi buszszolgáltatást nyújtó Jovány Busz Kft. működését - tájékoztatott a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal.

A kormányhivatal a Jovány Busz Kft. két autóbuszának honosítási eljárása során nem látta el azokat “közforgalmú személyszállításra alkalmas” bejegyzéssel, mivel a cég nem terjesztett elő erre irányuló kérelmet. A buszok így menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást nem végezhetnek, hiszen – a kérelem hiányában – az ehhez szükséges műszaki alkalmasságukat egyáltalán nem vizsgálta az engedélyező hatóság.

A menetrend szerinti személyszállításhoz a buszoknak fokozott utasbiztonsági és műszaki előírásoknak kell megfelelniük, emellett megfelelő felelősségbiztosítással is rendelkezniük kell.

A kormányhivatal Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) hódmezővásárhelyi polgármester hétfőn a közösségi médiában közzétett videójából észlelte, hogy a hiányzó engedély ellenére az autóbuszokkal mégis végeznek menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást.

A kormányhivatal még ezen a napon helyszíni ellenőrzést végzett, és megállapította, hogy az ellenőrzött busszal személyszállítási szolgáltatást végeznek. A kormányhivatal a szabálytalanság miatt 100 ezer forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezte a Jovány Busz Kft.-t. A bírság ellenére a szolgáltató cég nem hagyott fel azoknak a járműveknek a használatával, amelyek nem rendelkeznek szükséges engedéllyel. Kedden erről a kormányhivatal újabb helyszíni ellenőrzésén ismételten meggyőződött.

A folyamatos jogsértésre, valamint az utasbiztonságra tekintettel a kormányhivatal az újabb 100 ezer forintos közigazgatási bírság kiszabása mellett három hónapra felfüggesztette a Jovány Busz Kft. működését.

Márki-Zay Péter a hódmezővásárhelyi közgyűlés véleményét kikérve tavaly decemberben döntött a helyi buszközlekedés átszervezéséről Jovány Gyula helyi vállalkozó tervei alapján. Ez alapján március 1-jétől kettő a műszakváltásokhoz igazodó “munkásjárat” és három a kórházat, a piacot és a bevásárlóközpontokat érintő körjárat közlekedik majd óránként. A városkártyával rendelkező hódmezővásárhelyiek ingyenesen használhatják ezeket a buszjáratokat.

A szolgáltatás ellátására két évre pályázatot írt ki az önkormányzat. A legkedvezőbb – mintegy 90 millió forintos – ajánlatot Jovány Gyula cége, a Jovány Busz Kft. nyújtotta be.

A Volánbusz korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a hatályos közszolgáltatási szerződésének megfelelően március 1-jétől is változatlan menetrend szerint indítja helyi autóbuszjáratait Hódmezővásárhelyen, mert a vállalat nem kapott a megállapodás felmondásáról szóló hivatalos értesítést az önkormányzattól.

(MTI)

Videó!
Előző sztori

Még marad a tavasz, aztán érkezik a hidegfront

Következő sztori

Motorost gázoltak Vásárhely közelében