Egyre több 40 éves kerül kórházba, sok beteg állapota gyorsan romlik

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Müller Cecília országos tiszti főorvos figyelmeztetett, rohamléptekben közelítjük a rekordadatot a kórházi ápoltak számát illetően, már a 40-es korosztályban is hirtelen, súlyos formában jelenik meg a betegség. Jelentős oltási kampány zajlik majd a hétvégén - derült ki az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

A betegek egy részének gyorsan romlik az állapota

Egyre gyakrabban szorulnak kórházi kezelésre a 40-es korosztály tagjai. Napról napra emelkedik a súlyos megbetegedések száma – közölte Müller Cecília tisztifőorvos az Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján, hozzátéve, megfigyelhető, hogy a betegek egy részének állapota hirtelen romlik.

A tiszti főorvos elmondta, hogy az egészségügyi rendszer terhelése folyamatosan nő. Decemberben 8 ezer főnél tetőzött a kórházban ápoltak száma, és most rohamos léptékben megközelíthetjük ezt a számot.

Az elmúlt nap folyamán 136 ember halt meg. A legfiatalabb áldozat 43 éves volt, a legidősebb 96 éves. A szerdától kezdődő héten a háziorvosok számára 250 ezer Sinopharm-vakcinát biztosítanak, valamint Moderna-vakcinákat.

74 ezren kapnak SMS-t

Várhatóan csütörtökön 74 ezer 18-64 év közötti krónikus beteg kap SMS-üzenetet arról, hogy hétvégén jelenjen meg a kórházi oltópontokon. Őket AstraZeneca-vakcinával oltják majd be.

Mindenkit tájékoztatnak az oltópontok helyéről és az oltás időpontjáról. Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy pontosan jelenjenek meg a helyszínen.

Az oltási sorrend nem változik, továbbra is a legesendőbbek élveznek prioritást. A kormány terve szerint az eddig regisztráltak húsvét tájára megkapják a vakcinát.

Ha mindenki együttműködik és elfogadja a vakcinát, akkor jövő szerdáig 529 ezer újabb oltást tudunk beadni – tette hozzá.

Azok az egészségügyi dolgozók, akik kimaradtak, azok továbbra is igényelhetik az oltást. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy egyelőre nincs elég információ arra nézve, hogy milyen hatással van, ha egy embert egymás után két különböző típusú vakcinával oltanak.

(M1, Origo)

Előző sztori

PSG helyett Orosháza, Párizs helyett Szeged

Következő sztori

Tápai Péter szerint Botkának lépnie kell az elítélt kollégái miatt, akik 40 milliós kárt okoztak