Közélet

Egymásnak esett Binszki Jószef és Bartók Csaba!

Egymásnak esett Binszki Jószef és Bartók Csaba!

2021. március 22., hétfő
Egymásnak esett Binszki Jószef és Bartók Csaba!

A műsor vendége volt Bartók Csaba a Fidesztől, Borsik Viktor a Momentum Mozgalomtól, Binszki József a Demokratikus Koalíciótól és Mengyán Albert a Vajdasági Magyar Szövetségtől.

Széchenyi tér

A felek több ponton is élesen kritizálták egymást. Binszki és Borsik hiányolták a kormány részéről érekző pénzügyi támogatást a Széchenyi tér felújítására. Bartók Csaba válaszában kihangsúlyozta, hogy Botka László tizenkilenc év polgármesterség után jutott el arra a pontra, hogy a témával foglalkozon. A fideszes képviselő elmondta, hogy

az elkészült tervek is a Magyar Kormány pénzéből készültek, illetve kritikával illette Gyurcsány Ferencet, akinek kormányzása alatt nem érkezett pénz a Széchenyi tér felújítására.

Véleménye szerint egyébként az elkészült tervek nem tükrözik teljes mértékben a szegedi lakosság elvárásait.

Mennyi az annyi?

A továbbiakban szó esett a koronavírus elleni védőoltások beszerzési áráról is. Binszki József úgy vélekedett, hogy a kínai vakcinát beszerző cég részben offshore, részben pedig ismeretlen hátterű. Állítása szerint a Magyar Kormány a sokkal drágább Sinopharm vakcinákat megvásárolta, míg a nyugat-európai vakcinákat nem "hívta le", illetve a keleti vakcinák minőségét illetően is kételyei voltak. Borsik Viktor szerint korrpució jellemzi a vakcina beszerzéseket.

Mengyán Albert, aki egyben a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának negyedéves hallgatója, elmondta, hogy

a kínai vakcinák technológiája egy jól bevált módszer, amely emberek millióinak életét mentette meg.

Az attenuált kórokozókat tartalmazó védoltások már korábban bionyították eredményességüket. Hozzátette, külhoni magyarként a Vajdaságban ő is az előbb említett vakcinát kapta, melyben jobban bízott, mint a nyugati vakcinákban.

Rávilágított a lemondott - és nem "lehívott" - Moderna vakcinák ügyére is. Kiemelte, hogy ezen oltóanyagok decemberre érkeztek volna meg az országba, amikorra már a lakosság jó része be lesz oltva.

Bartók Csaba megemlítette, hogy az olcsóbb, nyugati vakcinák jelenleg kis számban érhetők csupán el, ezért szükséges a drágább kínai vakcinák vásárlása is. Ezeknek köszönhetően Magyarország, úniós szinten, nagyon jól áll az átoltottság terén.

Semjén és ötletei

Szóba került még Semjén Zsolt ötlete is, hogy Magyarország vakcinákat küldjön a külhoni magyaroknak, miután az országban elég nagy lesz az átoltottság. A felek ebben egyhangúlag egyetértettek.

Mengyán kihangsúlyozta, hogy a vajdasági magyaroknak nem lesz szükségük magyar oltóanyagokra, mivel Szerbia jól halad a védőoltások beadásával, egyedül a kárpátaljai magyarok szorulnak segítségre, de ők is csak akkor kapjanak az anyaországtól segítséget, ha már idehaza mindenkit beoltottak, aki regisztrált.

Aki lemaradt volna a műsorról, az itt visszanézheti:

https://www.youtube.com/watch?v=rTagwh6-AKE

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.