Egészség

Amit az antibiotikumokról tudni kell…

Amit az antibiotikumokról tudni kell…

2021. március 28., vasárnap
Amit az antibiotikumokról tudni kell…

Mi az antibiotikum?

Olyan mikroorganizmusok által termelt anyagok, amelyek más mikroorganizmusokat elpusztítanak vagy gátolják azok növekedését. Eredetileg ezek természetes anyagok voltak, de ma már félszintetikus és szintetikus antibiotikumok is vannak.

Mire valók az antibiotikumok?

Az antibiotikumok baktériumok okozta fertőzések leküzdésére használt szerek. Ilyen megbetegedések például a húgyúti fertőzések, baktérium okozta tüdőgyulladás, szamárköhögés, tüszős mandulagyulladás, skarlát, szepszis stb.

Mire nem valók az antibiotikumok?

Az antibiotikumok nem hatásosak vírusfertőzések esetén. Egyszerű megfázás, orrfolyás, a legtöbb torokfájás, influenza fertőzés alkalmával az alkalmazásuk nem segít, sőt, inkább hátrányos a kialakuló mellékhatásaik miatt. De néhány bakteriális fertőzés esetén sem indokolt a szedésük, ilyen az arcüregi fertőzések többsége és némelyik fülfertőzés is, mert ezek az enyhébb megbetegedések maguktól is elmúlnak.

Miért fontos, hogy csak akkor szedjünk antibiotikumot, amikor az szükséges?

Az antibiotikumoknak kiemelkedő szerepük van a fertőzések legyőzésében és számtalan életet mentettek már meg. Azonban a baktériumok is küzdenek az életükért, ezért különböző mechanizmusokat, tulajdonságokat fejlesztenek ki, hogy az antibiotikumok rájuk nézve káros hatásait kivédjék, vagyis rezisztenssé váljanak az antibiotikummal szemben. Minél gyakrabban alkalmaznak egy antibiotikumot, annál nagyobb az esélye a rezisztencia kialakulásának. Ezért is fontos, hogy csak akkor használjuk, amikor a szervezetünknek szüksége van rá a kórokozó baktérium legyőzéséhez, így harcolva a fenyegető antibiotikum rezisztencia kialakulása ellen.

Miért veszélyes az antibiotikum rezisztencia?

Minden baktérium, ami túlélt egy antibiotikum kezelést, tovább tud szaporodni és tovább tudja örökíteni azt a tulajdonságát, aminek segítségével hatástalan lett vele szemben az antibiotikumos terápia. Így alakulnak ki az antibiotikum rezisztens baktériumok, amelyek ellen nincs eszközünk, ha megbetegítenek. (Így az ezek által történő fertőzések a megfertőződött ember halálához is vezethetnek.)

Hogyan segíthetünk az antibiotikum rezisztencia kialakulása elleni harcban?

  1. Ne gyakoroljon nyomást orvosára, hogy antibiotikumot írjon fel Önnek! Bízza az orvosa szakmai belátására az antibiotikum kúra szükségességét!
  2. Figyeljen a személyi higiénéjére, hogy elkerülje a bakteriális fertőzéseket!
  3. Adassa be a kötelező oltásokat gyermekének! Némely ezek közül súlyos bakteriális fertőzésektől (pl. szamárköhögés, torokgyík) véd meg!
  4. Kerülje az esetlegesen fertőzött ételek fogyasztását! Ne fogyasszon nyersen tejet, húst, kezeletlen tojást! Mosson kezet étkezés előtt!
  5. Csak akkor használjon antibiotikumot és addig, ameddig az orvosa felírta Önnek! Tartsa be az utasításokat és ne hagyja abba az antibiotikum kúrát, csak azért mert már jobban érzi magát!
  6. Soha ne szedje be az otthoni gyógyszeres szekrényében talált maradék antibiotikumot! Egyáltalán nem biztos, hogy a jelenlegi betegségére is használható, illetve ha mégis, akkor sem lesz elég egy egész kúrára.
  7. Sose szedje be a másnak felírt antibiotikumot!

Mit tehetünk az antibiotikum okozta mellékhatások kivédésére?

Mint minden gyógyszernek, az antibiotikumnak is vannak nem kívánt hatásai. Ezek közül a leggyakoribb a hasmenés. Az antibiotikum sajnos nemcsak a betegséget okozó baktériumokra hat, így a bélflórát alkotó hasznos baktériumokat is kiírthatja. Ezek pótlására ajánlott pre- és probiotikumokat tartalmazó készítményeket szedni, melyeket az antibiotikumhoz képest két óra eltolódással kell bevenni. Az élőflórát tartalmazó joghurt, savanyú káposzta, kovászos uborka, kovászos kenyér fogyasztása is javasolt.

A hasfájás, hányinger, gyomorirritáció elkerülése végett egyes antibiotikumokat (pl. cefalosporinok) étkezés közben érdemes bevenni. Más antibiotikumok (szulfonamidok) mellett pedig sok folyadékot kell fogyasztani a vese védelmében.

Az antibiotikum kezelés alatt kerülni kell az alkohol fogyasztását, ugyanis a hasonló mellékhatásaik összeadódnak. Néhány antibiotikum (pl. metronidazol, cefoperazon) esetében azonban súlyosabb, még kellemetlenebb mellékhatásokat okozhat az alkohol, úgymint hányinger, hányás, szapora szívverés, fejfájás stb.

A tetracycklin (doxicyclin, tetracyclin), fluorokinolon (ofloxacin, norfloxacin, ciprofloxacin, levofloxacin stb.) és szulfonamidok (szulfametoxazol) közé tartozó antibiotikumoknak fényérzékenyítő hatásuk van, így a kúra alatt fizikális fényvédelemre és naptejek használatára van szükség.

További kérdéseit a "Gyógyszerész a háznál" oldalon található elérhetőségeken teheti fel.

https://www.gyogyszereszahaznal.hu/?gclid=Cj0KCQjw0oCDBhCPARIsAII3C_GCJ2P6MQXPUtMh-r5hi9hAgFGHbmL2tZufUJA-hvoVe2k8DW4aAUAaAmEpEALw_wcB

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.