Visszatértek Afganisztánból a vásárhelyi katonák

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Hazaérkezett műveleti területről az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának katonáiból álló Magyar Honvédség Biztosító Szakasz - tájékoztatott a lövészdandár.

A közel fél éves misszió ideje alatt a katonák Nyugat-Afganisztánban, Herat tartományban, a Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (MLF – Multinational Land Force) részeként naponta változó, nagy rugalmasságot és komoly koncentrációt követelő feladatrendszerben tevékenykedett. Az MLF egy olasz-magyar-szlovén harccsoport, amelyből a műveleti területen az elmúlt időszakban az olasz felet többségében a Júlia dandár képviselte.

A Biztosító szakasszal egy időben, de a Júlia dandár és ezen belül az MLF részeként a műveleti területen tartózkodott három magyar katona is, akik munkájukkal nagyban segítették a szakasz szolgálat-ellátását, egyikük a 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj korábbi parancsnoka. A szakasz nem rendelkezett saját törzs elemmel, ezért a támogatásban további egy, egyéni beosztású magyar katona is részt vett.

A misszió végén Kövesi Dávid százados, a kontingens parancsnoka elmondta, hogy hatalmas kihívást jelentett számukra úgy megérkezni a „Camp Arena” elnevezésű táborba, hogy előttük Heratban ilyen jellegű feladatokban még egy magyar katona sem vett részt, így fel kellett építeniük az együttműködést, illetve ki kellett alakítani egy teljesen új szolgálati rendszert.

A műveleti területen a folyamatos változás a hétköznapok része, ezért a Hódmezővásárhelyen megtartott felkészülési időszakban a szélesebb kört felölelő feladatrendszerre fókuszálva képezték ki az önként jelentkezőket. Ez az előrelátás nagyban megtérült, mert a szakaszt a legkülönfélébb feladatokba vonták be. A kiemelt fizikai és mentális leterheltséggel járó végrehajtás megkövetelte, hogy folyamatosan rotálják a katonákat a különböző típusú és intenzitású feladatok között, így megtörve a monotonitást, folyamatosan lehetett rotálni a katonákat. A szolgálati rend egy jelentős része 24 órás volt, 6 órás váltásokban, ami iszonyú kemény tempót jelentett.

„A több helyszínen, különböző veszélyességi szintű feladatokban történő személykísérés, őrzés-védelem, gépjármű átvizsgálás, az Afgán Hadsereg katonáival és amerikaiakkal való együttműködés komplex, naponta új kihívásokat jelentő követelményrendszert állított elénk, aminek – büszkén állíthatom – teljes mértékben sikerült megfelelnünk” – mondta Kövesi százados.

(Forrás: Búz Csaba főhadnagy)

Előző sztori

Berendezési tárgyakat veszélyeztetett az esővíz egy vásárhelyi házban

Videó!
Következő sztori

Maradnak a korlátozások, indul a hétpontos nemzeti konzultáció - jelentette be Orbán Viktor

Legutóbbi hasonló cikkek